Počasí dnes15 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Na udržení provozu malých venkovských prodejen poskytne letos kraj tři miliony

Už čtvrtý rok po sobě poskytne Plzeňský kraj příspěvek malým obcím na to, aby si udržely kamenný obchod nebo aby mohly zachovat či obnovit služby pojízdné prodejny na svém území. Cílem je omezit rušení obchodů na vesnicích. Letos kraj rozdělí tři miliony korun.

Příspěvek dostanou obce na částečné krytí neinvestičních nákladů na provoz prodejny, a to bez ohledu na vlastníka budovy a provozovatele prodejny. „O dotaci může požádat obec do 500 obyvatel, případně do 1000 obyvatel, pokud žádá o dotaci pro prodejnu, která se nachází v její části obce do 250 obyvatel,“ vysvětlil náměstek hejtmana Josef Bernard (STAN).

Uznatelnými náklady jsou náklady na energie na mzdy prodavačů, pokud prodejnu provozuje obec, případně na příspěvek provozovateli prodejny, pokud prodejnu obec neprovozuje. Obec může požádat o dotaci na kamennou prodejnu až ve třech svých částech. Dotace obecní prodejně může být 100 000 korun a 50 000 Kč na energie. Příspěvek provozovateli prodejny může být nejvíce 30 000 Kč. Obec může žádat o dotaci i na provoz pojízdné prodejny do výše 15 000 Kč.

Tento dotační titul vyhlásil Plzeňský kraj poprvé v roce 2018, kdy žádost o dotaci podalo 33 obcí. Tehdy hejtmanství rozdělilo přibližně 1,3 milionu korun. O rok později podporu v celkové výši dva miliony korun získalo 61 prodejen. Loni si mohlo o dotaci opět požádat více obcí. Kraj podpořil 72 kamenných prodejen a pět pojízdných prodejen celkovou částkou 2,6 milionu korun. Obce budou moci letos žádat o peníze od 8. března do 24. března.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ZKD Plzeň

Štítky vesnické prodejny, dotace, pojízdná prodejna, zachování provozu, Plzeňský kraj, Josef Bernard, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na udržení provozu malých venkovských prodejen poskytne letos kraj tři miliony  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.