Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Zamrzlý rybník umožnil sekání přerostlých rákosových ostrůvků pro hnízdění vodních ptáků

Mrazivé počasí a zamrzlou vodní plochu využili pracovníci Záchranné stanice živočichů Plzeň a dobrovolného ekologického spolku k činnosti, která je na zimu velmi neobvyklá. Na scénu se dostaly křovinořezy a hrábě. Cílem bylo vysekat na Novém rybníku u Líní staré hnízdní rákosové ostrůvky pro vodní ptáky v přírodní rezervaci.   

„Po dlouhé době se nám to povedlo díky pořádnému mrazu. Sekání rákosu je na objednávku správce rezervace, kterým je Krajský úřad Plzeňského kraje a náš spolek ho organizuje již pátým rokem. Sekat se dá část menších rákosových ostrůvků právě teď, když je vodní plocha zamrzlá. Díky tomu se zatraktivní ptačí rezervace hlavně pro vodní ptáky, brodivé a bahňáky, kteří ji následně z jara využívají jak k odpočinku, tak hnízdění a hledání potravy,“ vysvětlil šéf záchranné stanice Karel Makoň.

FOTOGALERIE: Sekání rákosu na zamrzlém rybníku

Úterý, 19. ledna 2021, 11:41

FOTOGALERIE: Sekání rákosu na zamrzlém rybníku
FOTOGALERIE: Sekání rákosu na zamrzlém rybníku

Zatímco v předešlých letech sekáči museli rákosí sekat ve vysokých holinách, brodili se po kolena v ledové vodě nebo se propadali tenkým ledem do bláta a vody, letos jim počasí přálo. „Led sice místy hlasitě praskal, ale naštěstí se pod námi tentokrát neprolamoval a za necelé tři hodiny bylo vše posekáno a uklizeno,“ dodal Karel Makoň.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto DESOP

Štítky sekání rákosu, mráz, rybníky, hnízdění ptáků, vodní ptáci, obnova porostu, ptáci, ostrůvek, Plzeň, Nový rybník, Plzeňský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zamrzlý rybník umožnil sekání přerostlých rákosových ostrůvků pro hnízdění vodních ptáků  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.