Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

PŘEHLEDNĚ: Spouští se rezervační systém na očkování. Jak na to?

Začala registrace lidí starších 80 let na očkování proti covidu-19, hlásit se mohou přes web, nebo telefonicky. O pořadí rozhoduje čas přihlášení a zájem o konkrétní očkovací centrum, které si senior vybere. První termíny některá centra vypíšou o víkendu, další podle volné kapacity.

Rezervaci půjde provést na webových stránkách crs.uzis.cz. Systém se spustí v 8:00

Pomoci seniorům s přihlašováním mohou také například praktičtí lékaři, jedná se i o lékárnách. Nevadí, ani když pro první ověření použijí vícekrát stejné telefonní číslo. Podle vládního zmocněnce pro IT Vladimíra Dzurilly se systém testuje a velký nápor zájemců by v pátek měl vydrže.

Jak se registrovat?

V praxi to znamená dvě rezervace, respektive registraci a následnou rezervaci. První registraci je nutné provést k tomu, aby lidé vakcínu dostali. V rámci druhé rezervace si senioři vyberou konkrétní místo a čas podání vakcíny.

Samotný rezervační systém bude vypadat podobně jako web pro antigenní testování. Zájemci nejprve budou muset vyplnit své telefonní číslo, na které přijde první PIN kód. Pomocí něho se lidé dostanou do samotné registrace. „Funguje to podobně jako například při přihlašování do internetového bankovnictví,“ vysvětlil ministr zdravotnictví Jan Blatný (ANO).

Pokud nemá senior vlastní telefon, může za něj registraci provést příbuzný, praktický lékař nebo operátor na lince 1221. „Tuto linku průběžně posilujeme. Je jasné, že její zatížení bude větší než doposud,“ řekl Blatný.

V Plzeňském kraji bylo k 14. lednu 2021 očkováno 6 969 osob. Centrálním očkovacím centrem pro Plzeňský kraj je Fakultní nemocnice v Plzni, která přijímá dodávky všech vakcín pro celý kraj. Do konce ledna má kraj přislíbené ještě dvě dodávky vakcín, a to 21. a 28. ledna vždy po 4 875 dávkách

V samotném systému bude muset zájemce uvést svůj věk, rodné číslo, zaměstnání a stručně popsat zdravotní stav. Následně přijde potvrzovací SMS zpráva nebo e-mail. Registrovaný zároveň obdrží druhý PIN, který bude sloužit k rezervaci na konkrétní termín a místo očkování. Termín druhé dávky se vytvoří automaticky.

Termín a místo očkování si registrovaný vybere sám. V praxi může zvolit jakékoli místo v České republice. Ministr zdravotnictví dnes ale upozornil na to, že vakcíny jsou do krajů přerozdělovány podle počtu obyvatel. Zájemci by se tak měli rezervovat v místě bydliště. „Velká očkovací centra nejsou rozhodně pro starší lidi,“ řekl dnes premiér Andrej Babiš (ANO).

K samotnému očkování je důležité přinést občanský průkaz a poslední zprávu od lékaře, která se týká zdravotních komplikací, které zájemce uvedl v rámci registrace. Po očkování dostane pacient certifikát o provedeném očkování. Ten bude platit i jiných zemích.

V Plzeňském kraji pomohou call centra

Jen v samotné Plzni žije přes 9000 občanů starších 75 let. Právě pro ně vzniklo speciální call centrum, které vybudovalo město ve spolupráci s Mezigeneračním a dobrovolnickým centrem TOTEM. Do projektu se zapojil také Plzeňský kraj, souběžně totiž vznikla ještě druhá linka, která bude sloužit seniorům v celé kraje.

Ředitelka organizace TOTEM Vlasta Faiferlíková potvrdila bude připraveno i několik kontaktních míst, kam si mobilní senioři budou moci dojít osobně a vyškolení pracovníci a dobrovolníci jim pomohou s registrací. Tato kontaktní místa vzniknou jak v TOTEMu, tak například na úřadech městských obvodů a senioři budou pracovníky Call centra vždy objednáni na konkrétní nejbližší místo a termín s ohledem na bydliště seniora.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FSUNA

Štítky očkování, přehled, COVID-19, koronavirus, systém, registrace, rezervace, návod, strategie, Královéhradecký, kraj, vakcína, Plzeňský kraj, Jan Blatný, Vladimír Dzurilla, ANO 2011, Andrej Babiš, Fakultní nemocnice Plzeň, Česko, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

PŘEHLEDNĚ: Spouští se rezervační systém na očkování. Jak na to?  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.