Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Radostná zpráva z Polska, Maruška přivedla na svět své první mládě

Je to holka! Radují se ošetřovatelé v Zoo Wroclaw. A radost mají i Plzni. Když Maruška přišla v roce 2014 na svět, byla to velká událost pro celou zahradu, která se tak stala teprve třetí v republice, kde se podařilo nosorožce rozmnožit. Po narození vážila 55 kilo o necelé dva roky už měla přes tunu. Nyní je sama matkou a podle ošetřovatelů z Polska svou roli zvládá na výbornou.

„Je to holka! Je zdravá, pije mléko a pod pečujícím dohledem mámy Marušky se učí dělat první krůčky,“ radovali se ošetřovatelé v polské zoo, když radostnou novinku zveřejnili.

Jak je na videích i fotografiích zřejmé, má se mládě čile k světu. Aby také ne, vzpomeňme na mámu Marušku, která přišla na svět 2. února 2014. V současnosti je plzeňská zoo jedinou v ČR, která tato zvířata chová a úspěšně rozmnožuje. I proto byl příchod Marušky na svět velkou událostí. Stalo se tak dokonce po sedmnácti letech. Aby nebylo hvězdné slávy málo, jejím kmotrem se stal rocker Alice Cooper.

Kmotr nosorožčí dámy Alice Cooper, foto: ZOO Plzeň

„Po několika desítkách nosorožců čtyř druhů v královédvorské zoo a samečcích nosorožce tuponosého v Zoo Ústí nad Labem, je Zoo Plzeň třetí zoologickou zahradou v ČR, která rozmnožila jakýkoliv druh nosorožce,“ uvedl mluvčí Martin Vobruba.

Plzeňská zoo se může pochlubit i dalším úspěšným odchovem, a to samicí Růženkou, která se narodila 5. února 2017. O dva roky později přišel čas, aby se osamostatnila a vyrazila za svým nápadníkem. Nyní žije ve Švýcarsku.

Nosorožec indický obývá severovýchodní Indii, Nepál a Bhútán. Samice je podstatně menší než samec, vážit mohou až 2,6 tuny. I proto se řadí mezi nejtěžší suchozemské živočichy. Nosorožec je také výborný plavec, rád se zdržuje v blízkosti vody. Přestože vypadá poměrně neohrabaně, dokáže běžet rychlostí až 40km/h! Kvůli svému rohu, který je v Asii považován za afrodisiakum, se stal nosorožec terčem pytláků. Nyní patří mezi ohrožené druhy.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zoo Wroclaw

Štítky zoo, Plzeň, zoologická zahrada, mládě, nosorožec, Maruška, Polsko, Alice Cooper, zahrada, Zoologická a botanická zahrada města Plzně, Martin Vobruba, Zoologická zahrada Ústí nad Labem, Česko, Nepál, Bhútán

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Radostná zpráva z Polska, Maruška přivedla na svět své první mládě  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.