Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Desítky psů hnily zaživa, jedna fenka byla oběšená v kotci, snažila se osvobodit

, aktualizováno 12. ledna 2021, 10:02

Dva dny trvala záchrana živých psů a identifikace těch mrtvých. Slzy, bezmoc, po kolena ve výkalech a stále nová a nová těla zoufalých tvorů. Tak popisují situaci v bývalé chovné stanici v Malesicích u Plzně zvířecí záchranáři. Na celou věc se však přišlo zcela náhodně, kdy byla majitelka hospitalizována v nemocnici a psi spolku darovala. Německých ovčáků tu mělo být 26, několik jich už bylo po smrti, ostatní v šíleném stavu.

„Majitelka stanice absolutně nezvládla chov, tipuji, že trvalo několik let, než se to dostalo do tohoto stavu. Nic horšího jsem asi v životě neviděla. Rozkládající se těla psů pohozených na zemi mezi živými, jeden dokonce oběšený v kotci, několik z nich vážně zraněných, hnijících za živa. Jednoho psa jsme hned vezli na veterinu do Plzně, už to ale nezvládl,“ tak popisuje situaci Andrea Bychlová ze spolku Německý ovčák v nouzi, z. s.

Po těle měl hnijící tržné rány, obrovské nekrózy zadní části těla a další poranění ze kterých visely cáry kůže a masa. Záchranářům se během dvou dnů podařilo z místa odvést 21 psů, čtyřem už nebylo pomoci. Jedna fenka se pravděpodobně při pokusu o útěk, zaklínila v konstrukci kotce a oběsila se. Přeživší psi jsou nyní v péči organizace Německý ovčák v nouzi, Home 4 Pets, v útulku v Dobříši a v Dočasky DeDe. Právě sem putovala nejvíce zraněná fenka.

„Naše paní doktorka ji napojila na infuze a začalo se s holením většiny částí těla, kde měla různě stará, již velmi infikovaná, zhnisaná poranění, respektive rozsáhlé nekrotické části těla s abscesy. Neváží ani 20 kilo, nemá na sobě ani gram tuku či svalové hmoty, není shopna se postavit, pouze ležela na boku a umírala,“ vysvětluje Dita Pullmannová ze spolku Dočasky Dede.

Z toho se jí vytvořily na kyčelních kloubech velké proleženiny, na zádech a končetinách má další zanícené rány. Fenka je ale velká bojovnice a všem ukázala, že má stále vůli žít a přežít.

„Okamžitě se pustila v leže na boku do jídla a ukázala nám, že se rozhodně nehodlá vzdát, i když její tělo připomínalo spíše mrtvolu, než živé zvíře. Několik hodin trvalo prvotní ošetření ran, vystříhávala se z nekrotické kůže, kdy jí byly odstraněny odumřelé části, mnohdy až na kost. Všechna místa byla vydezinfikovaná, ošetřená a převázaná,“ upřesnujě Pullmannová.

Pokud chcete Zairu podpořit, můžete přispět na transparentní účet: 2101050049/2010. Pokud byste chtěli zaslat materiální pomoc, najdete adresu spolku na webových stránkách docaskydede.cz.

Více informací můžete najít i ZDE, kde je přehled umístění jednotlivých zvířat.

Zaira byla dříve výstavní fena, teď bude ráda, když se zvládne postavit na nohy. Zatím to ale vypadá nadějně, snaží se. Spolu s ní jsou tu také Finn a Fleur, nejspíš sourozenci. Ačkoli jsou i oni na kost hubení, vypadají v relativně dobré kondici.

„Čím jsou starší, tím jsou na tom s lidmi lépe, trochu tu socializaci poznali. Ty mladší jsou úplně nepolíbení. Nemají základní hygienické návyky, neumí na vodítku. Všechno se musí naučit. Do adopce budou moci nejdříve za měsíc,“ dodala Bychlová.

Úřad už v minulosti řešil hluk a zápach

„Opakovaně úřad našeho městského obvodu v minulosti s dotyčnou paní řešil problémy s hlukem a zápachem. Podněty jsme adresovali i dalším úřadům. Věc konzultovali s právním oddělením Magistrátu města Plzně. Bohužel paní Blanka P. chovala extrémně velký počet velkých psů a z toho pramenily potíže. České zákony však toto nijak nelimitují a domáhat se toho, aby se psů zbavila, nelze, dokud jí není prokázáno týrání," uvedl starosta Malesic Aleš Tolar.

Sám přiznává, že byl v šoku, když spatřil fotografie a videa zbídačených psů. Na druhou stranu podotýká, že se situace dramaticky zhoršila ve chvíli, kdy musela žena nastoupit do nemocnice.

„Celý ten případ má ale více souvislostí. Je to nešťastný příběh o ženě, která nejspíš měla psy velmi ráda, radši než sebe i všechny lidi ve svém okolí. Zřejmě i vinou psychického vyšinutí dělala neodpovědné kroky, psů měla více, než bylo únosné a nedomyslela, jaké to i pro ně samotné může mít dopady, až je ona nebude schopná nakrmit. V neposlední řadě to je příběh o nedokonalosti našich zákonů, které nedávají dost možností těmto případům předcházet," dodal starosta.

Co se stalo, že majitelka, která dříve chovala výstavní šampiony nechala zajít situaci až takhle daleko? Nyní se můžeme jen dohadovat. Jasno do celé věci možná vnese vyšetřování, které už policisté zahájili. „Doufáme, že zde padne co nejvyšší možný trest a nikdy se jí už nedostane do rukou žádné živé zvíře,“ zakončila Pullmannová.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Dočasky De De

Štítky krimi, Plzeň, týraný pes, pes, policie, chovná stanice, německý ovčák, Malesice, Andrea Bychlová, Aleš Tolar

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Desítky psů hnily zaživa, jedna fenka byla oběšená v kotci, snažila se osvobodit  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.