Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Lyžařská střediska se snad otevřou po 22. lednu, chystají se náhrady, říká ministr Havlíček

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) doufá, že vleky v Česku se po 22. lednu otevřou. Chaos na horách by se měl podle něj mírnit díky náhradám, na které budou mít skiareály nárok. Provozovatelé podle něj dostanou zdroje na to, aby mohli mít ve střediscích, pokud možno, více lidí. Na náhrady by měla vláda schválit 800 000 až miliardu korun. Výpočet bude podle typů lanovek a vleků, řekl dnes Havlíček v České televizi v pořadu Otázky Václava Moravce.

Zatímco v uplynulých dnech bylo více problémů přímo na uzavřených sjezdovkách, tento víkend je více potíží na parkovištích, nebo běžkařských tratích. Přesto Havlíček nechce následovat Německo, které zamezilo přístup do horských středisek. Spíše se chce přiblížit Rakousku, kde lyžařské areály fungují, uvedl.

Celý víkend se podle Havlíčka pracuje na kompenzačním programu pro provozovatele skiareálů. "Dostanou zdroje na to, aby si tam, pokud možno dali i vícero lidí. Budeme angažovat obce, budeme angažovat policii a budeme se snažit to udržet v nějakém pořádku," uvedl.

Havlíček už tento týden uvedl, že součástí dohody o kompenzacích pro skiareály by mělo být to, aby provozovatelé středisek v nich přes uzavření zajistili dodržování základních bezpečnostních a hygienických pravidel. Dnes ministr uvedl, že počítá, že o náhrady požádají všichni nebo téměř všichni provozovatelé. V České republice je podle něj 450 skiareálů, z toho 150 velkých.

Náhrady budou odstupňované v závislosti na typu vleku nebo lanovky, řekl ministr. Bude stanoven ale určitý limit, kdy žadatel nebude moci dostat více než určité procento z nákladů. Program je podle Havlíčka velmi dobře připravený, inspirací bylo v tomto případě Německo.

Lyžařská střediska mohla v nové zimní sezoně zatím fungovat jen loni mezi 18. a 26. prosincem. Ztráta, které k dnešku čelí, je podle Asociace horských středisek miliarda až 1,2 miliardy korun.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ski&Bike Špičák

Štítky lyžování, skiareály, koronavirus, uzavřené lyžařské areály, ministr Havlíček, náhrady, Karel Havlíček, lyžařské středisko, Česko, ANO 2011, Česká televize, Otázky Václava Moravce, Německo, Rakousko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lyžařská střediska se snad otevřou po 22. lednu, chystají se náhrady, říká ministr Havlíček  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.