Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Neskutečná hloupost! I dnes se lidé klouzali na Čertově jezeře a padaly za to tučné pokuty

Šumavu dnes zaplavily tisíce návštěvníků, dopravní kolaps zažila vyhlášená horská střediska jako je Železná Ruda nebo Modrava. Strážci národního parku ovšem museli i dnes řešit případy neukázněných turistů, kteří se i přes zákaz opět klouzali na zamrzlém Čertově jezeře. A tentokrát už padaly tučné pokuty.

Na Šumavu nejčastěji přijížděli milovníci bílé stopy, protože sněhová nadílka poprvé umožnila upravit běžecké trasy. Beznadějně zaplněná byla všechna dostupná parkoviště, automobily bohužel mnohdy parkovaly i na místech, kde je to zakázané a kde bránily dalšímu provozu. Plné ruce práce tak měla s udržením pořádku zejména policie.

I přes obrovskou mediální smršť, jež se strhla minulý víkend po nájezdu stovek lidí na zamrzlou plochu Čertova jezera se i dnes našlo několik jedinců, kteří se i přes striktní zákaz vstupu přišli sklouznout. A přišlo je to hodně draho. „Strážcům národního parku už došla trpělivost a dnešní případy se už neřešily domluvou jako před týdnem. Strážci uložili na místě několik pokut až do výše 5000 korun. Jednalo se o mladé lidi. Mrzí nás to, že se to ani po tom humbuku z minulého týdne neuklidnilo,“ uvedl mluvčí NP Šumava Jan Dvořák.

Zamrzlá hladina jakéhokoli ledovcového jezera na území NP a CHKO Šumava není veřejným kluzištěm, kam se může vstupovat. Plochy všech ledovcových jezer jsou součástí buď tzv. klidových zón nebo součástí Národní přírodní rezervace, do kterých je vstup mimo značené trasy zakázán.

„Lidé si musí uvědomit i ten fakt, že v posledních dnech se na Šumavě teploty pohybovaly nad nulou. Na jezerech je vrstva ledu tenká a hrozí proto jeho prolomení. Většina návštěvníků se chovala slušně, ale našly se i výjimky. Vedle pokut za vstup na led Čertova jezera dostal pokutu 1000 korun také jeden pilot dronu. Nad územím národní přírodní rezervace jejíž součástí jsou i národní parky je zákaz létání s drony,“ uvedl mluvčí Dvořák.

V příštích dnech si strážci národního parku chtějí posvítit také na skialpinisty, kteří vstupují do terénu v exponovaných lokalitách mimo vyznačené trasy. Nejčastěji se pohybují kolem Jezerní hory. A v mnoha případech se jedná o zahraniční skialpinisty z Bavorska nebo z Rakouska, kteří přicházejí v německé strany hranice. „Jsme připraveni dělat větší kontroly právě v oblasti kolem Jezerní hory,“ dodal mluvčí Dvořák.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Šumava, NP, CHKO, Čertovo jezero, ochrana přírody, pokuty, klouzání, národní park, Železná Ruda, Modrava, Jan Dvořák, jezero, Jezerní hora, Rakousko, Bavorsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Neskutečná hloupost! I dnes se lidé klouzali na Čertově jezeře a padaly za to tučné pokuty  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.