Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Dobrá zpráva pro běžkaře, Šumava hlásí 20 čísel sněhu a připravené stopy

V západní části Šumavy, tedy v okolí Modravy a Železné Rudy, dnes poprvé protahovaly rolby běžecké stopy. Už je teď upravený také 12,5kilometrový okruh z Modravy na Javoří pilu a Tříjezerní slať a zpátky na Modravu. Dále by se měli běžkaři dostat po upravených stopách k pramenům Vltavy.

„Už zítra (v pátek) mohou běžkaři vyrazit (z Modravy) na Březník, což je 7,5 kilometru. Je to taková klasika a je tam nejvíc sněhu," řekla Martina Karlová z modravského infocentra. Už je teď upravený také 12,5kilometrový okruh z Modravy na Javoří pilu a Tříjezerní slať a zpátky na Modravu. Dále by se měli běžkaři dostat po upravených stopách k pramenům Vltavy. „Pokud se z Březníku dva kilometry vrátí a odbočí přes Černou horu, tak se k pramenům dostanou," uvedla Karlová. Když pojedou přes Březník, tak je to 15 km, rovnou přes Černou horu devět km.

VČERA BYLY ROLBOU UPRAVENY VŠECHNY NAŠE TRASY (kromě Filipovy Hutě) : Rybárna – Javoří pila – Tříjezerní slať – Modrava...

Zveřejnil(a) Modrava - obec dne Pátek 8. ledna 2021

Na Modravě je přes 20 centimetrů sněhu, na hřebeni Březníku jednou tolik. „Sníh stále lehounce poletuje. Teploty jsou mírně pod nulou," uvedla Karlová.

Pravidelně, dvakrát do týdne, se budou stopy kolem Modravy protahovat po dobu šesti týdnů jarních prázdnin od počátku února do poloviny března. „Teď to budeme dělat podle stavu stop a podle návštěvnosti," uvedla. Karlová počítá s tím, že by se do prázdnin stopy projížděly vždy před víkendem. „Běžkaři už se u nás objevují i ve všedních dnech," řekla. Okénka s občerstvením jsou otevřená, třeba v pivovaru a v hotelu.

„Máme najetý zatím přes kilometr z Rudy nahoru na Belveder. Tam jsme to zkoušeli, protože sněhu ještě není velká vrstva," řekla Barbora Kučerová z infocentra v Železné Rudě. V pátek rolba připraví na Železnorudsku další trasy, ale jen na bruslení.  „Kolik jich bude, je nejlepší sledovat na bilastopa.cz (monitoruje GPS souřadnice pohybující se rolby), protože sněhu v lese je mnohem méně než na loukách, takže chlapi zkoušejí, co je možné," uvedla. Celá Šumavská magistrála, která začíná v Železné Rudě, nejspíše protažená nebude, pouze její část směrem na Klatovy, tedy na Gerlovu Huť (8,5 km), K Obrázku a podobně.

Na Železnorudsku je teď deset až 20 cm sněhu. Běžkaři už se tam pohybují a hodně volají do infocentra

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Šumava, Železná Ruda, Modrava, zima, běžky, stopy, počasí, sníh, běh na lyžích, Vltava, Březník, Tříjezerní slať, Karlová, Černá hora, jarní prázdniny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dobrá zpráva pro běžkaře, Šumava hlásí 20 čísel sněhu a připravené stopy  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.