Počasí dnes16 °C, zítra13 °C
Úterý 29. října 2024  |  Svátek má Silvie
Bez reklam

Ve FN Plzeň bude možné proti covidu očkovat až 500 lidí denně

Až 500 zaměstnanců denně chce naočkovat vakcínou proti nemoci covid-19 plzeňská fakultní nemocnice (FN). Prvních 975 dávek vakcíny dostala 30. prosince, zpočátku očkovala 50 lidí denně, od 5. ledna počty navýší. V borském areálu v bývalé vojenské nemocnici FN upravila pavilon 61, kde budou nejdřív očkováni zaměstnanci a později i veřejnost. Celkem bude v nemocnici ve dvou areálech šest očkovaných týmů.

Další dodávka vakcín má do FN přijít 7. ledna a pak v týdenních intervalech. V lednu má být do nemocnice dodáno 17.550 dávek. Ve spolupráci s krajem se řeší distribuce do dalších zdravotnických zařízení.

„Většina z nás věří, že díky vakcinaci děsivé pandemické období skončí a i z tohoto důvodu ji naši zaměstnanci netrpělivě očekávali," řekl ředitel FN. Zájem o očkování mezi zaměstnanci je prý velký.

„Z víc než 4100 zdravotnických pracovníků projevilo zájem o očkování 75 procent, podobný zájem je i u nezdravotnických profesí, ve kterých pracuje 850 zaměstnanců," dodal. V první fázi se očkují zaměstnanci covidových pracovišť, odběrových míst, očkovacích center, seniorských pracovišť, management FN a rizikoví pacienti starší 65 let či chroničtí pacienti s rizikovými faktory. Jsou očkováni při pobytu v nemocnici.

Další vakcinační centra budou ve FN na Borech v Klinice infekčních nemocí a cestovní medicíny a na Lochotíně v Ústavu imunologie a alergologie a na Klinice pracovního lékařství. „Očkovací pavilon 61 prošel potřebnými úpravami. Proběhly drobné rekonstrukce prostor, zajistili jsme dodávky počítačové techniky, nábytku, dalšího zdravotnického vybavení, včetně potřeb pro případnou resuscitaci, či nové telefonní linky," popsal náměstek pro léčebně preventivní péči FN Plzeň Eduard Kasal.

Pro očkování je v pavilonu vyhrazeno celé třetí patro. V každém týmu bude lékař se sestrou, na recepci bude administrativní pracovník, další člověk bude obsluhovat infolinku a distribuci pacientů do ambulancí. V ambulanci s každým zájemcem před aplikací hovoří lékař a zjišťuje zdravotní stav a anamnézu. Klient podepíše informovaný souhlas, po aplikaci vakcíny se generuje druhý termín očkování. Součástí procesu je vydání očkovacího průkazu, vydání mezinárodního očkovacího průkazu je zpoplatněno. Posledním krokem je 30 minut strávených v čekárně pro případné nežádoucí reakce.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FN Plzeň

Štítky COVID-19, koronavirus, Plzeň, FN Plzeň, očkování, Fakultní nemocnice Plzeň, nemocnice, vakcína, pavilon

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve FN Plzeň bude možné proti covidu očkovat až 500 lidí denně  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.