Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

VIDEO: Chorvatsko zasáhlo další silné zemětřesení, seismografy zaznamenaly otřesy i Plzni

Chorvatsko během dvou dní zasáhla dvě zemětřesení. Po pondělním, které dosáhlo síly 5,1 Richterovy stupnice, udeřilo další, tentokrát silnější v úterý kolem poledne. Země hlásí už pět obětí. Úterní zemětřesení bylo tak silné, že ho zaznamenaly seismografy i v Plzni nebo na Domažlicku.

Podle evropského seizmologického centra EMSC šlo o dozvuk dalšího zemětřesení, které zasáhlo Chorvatsko dnes před půl jednou odpolední. Epicentrum je hlášeno necelých padesát kilometrů od Záhřebu. Úterní otřesy byly cítit po celém Chorvatsku, v okolních státech a evropských metropolích, ale také na území České republiky, jak ukazují makroseismické dotazníky Geofyzikálního ústavu Akdamie věd.

Ředitel Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR, seizmolog a vulkanolog Aleš Špičák řekl novinářům, že jev na českém území nebyl nebezpečný. V České republice se zemětřesení pocítilo překvapivě výrazně. Ústav během několika hodin kontaktovala asi stovka lidí. Podle Špičáka se kromě Prahy zatím ozvali obyvatelé jihu Čech, které jsou epicentru nejblíže, dále pak Karlových Varů, Plzně a České Lípy.

"Je to záležitost, která není úplně běžná, aby na našem území byla pocítěna silná, vzdálená evropská zemětřesení, ale stává se to. Řekněme tak jednou za deset let. Čili není to nic mimořádného, není to v každém případě nic nebezpečného," zdůraznil Špičák. Podle něj nebyli ohroženi ani lidé ani statika budov v Česku. Svědci hlásili, že pocítili například chvění domů.

Chorvatská HRT napsala, že zasažena je oblast u měst Sisak, Petrinja a Glina, kterou zasáhlo zemětřesení už v pondělí. Poškozeno je tam na 500 budov. V Sisaku záchranáři vyprostili z trosek jednoho domu rodinu. K nepoznání je podle televize poškozené centrum Petrinje, odkud jsou také hlášeni zranění.

V Chorvatsku je to druhé zemětřesení za tento týden. V pondělí byly ve stejné oblasti zaznamenány otřesy o síle více než pět stupňů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Hrvatski Crveni križ/Croatian Red Cross

Štítky zemětřesení, Chorvatsko, otřesy, Plzeň, Česko, okres Domažlice, Aleš Špičák, Akademie věd České republiky, Záhřeb, Sisak, Petrinja

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Chorvatsko zasáhlo další silné zemětřesení, seismografy zaznamenaly otřesy i Plzni  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.