Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Společnost AMESIDE je zase o něco blíže k výstavbě moderní čtvrti na území po zbouraném DK Inwest

Souhlasné vyjádření k projektu AMESIDE v rámci posouzení jeho vlivů na životní prostředí (EIA) vydal dnes Odbor životního prostředí KÚPK. Jde o výstavbu nové části města v centru Plzně, umístěné v prostoru mezi ulicemi Americká, Sirková a Denisovo nábřeží.

Vydání kladného stanoviska předcházelo během déle než rok trvajícího řízení EIA i veřejné projednávání v září letošního roku. Krajský úřad nyní potvrdil, že se investor, kterým je společnost AMESIDE ze skupiny Amádeus Real v projektu vypořádal s připomínkami účastníků řízení. Ty v rámci procesu EIA vznesli především Krajská hygienická stanice a také někteří aktivisté.

Jaké podmínky musí například investor ještě splnit? Jedná se například o řadu protihlukových opatření, která mají za úkol ochránit polikliniku v sousedství. Na střechách objektů mají vzniknout zelené střechy v rozsahu minimálně 50 procent plochy střech. Chyb také návrh na objektů pro hospodaření s dešťovými vodami se zaměřením na využití srážkových vod pro závlahy a vodní prvky a minimalizaci odtoku do řeky Radbuzy.

„Krajský úřad zároveň stanovil 26 podmínek, které budeme muset jako investor v dalších stupních projektové dokumentace splnit. Jelikož stanovisko EIA bylo vydáno čerstvě dnes, teprve je analyzujeme, ale předpokládáme, že všechny dokážeme bezezbytku naplnit,“ uvedl Tomáš Jícha, zástupce společnosti AMESIDE.

Získání souhlasného stanoviska EIA je první částí z třífázového povolovacího procesu. Následovat budou územní a stavební řízení. Podklady pro ně chce AMESIDE předat stavebnímu úřadu v Plzni a dalším příslušným úřadům v první polovině roku 2021.

„Učinili jsme významný krok v přípravné etapě tohoto pro Plzeň tak významného projektu. I přes zpoždění ve vydání stanoviska EIA, způsobené omezeními kvůli šíření nemoci Covid 19, počítáme i nadále se zahájením stavby v průběhu roku 2022. K dokončení stavebních prací by tak mohlo dojít v roce 2026,“ doplnil Jícha.

Celý nově vypracovaný projekt byl hned od počátku připravován v souladu s územním plánem i územní studií města Plzeň. "Dostali jsme od města platný územní plán a schválenou územní studii a také ujištění, že oba dokumenty jsou v souladu s výsledky referenda. V těchto mantinelech se bezezbytku pohybujeme,“ zopakoval již dříve uváděný fakt Tomáš Jícha.

Co všechno by mělo na ploše v okolí zbouraného DK Inwest vzniknout? Projekt nové městské čtvrti v centru Plzni zahrnuje bytové domy s celkem více než 120 byty, přes 21 000 metrů čtverečných administrativních ploch, dále hotel přibližně se 110 pokoji a okolo 100 obchodů. Čtvrtina ploch je potom určena pro občanskou vybavenost, tj.  pro sport, volný čas a zábavu. Parkování je v souladu s územní studií umístěno v podzemí části.

Společnost AMESIDE prezentovala už před rokem veřejnosti první architektonické návrhy, jak by mělo v současnosti zanedbané území naproti hlavnímu vlakovému nádraží v budoucnu vypadat. Jsou dílem architektů londýnského studia Chapman Taylor a českého AGE project.

Ve hře byla i žaloba o odškodnění 1,8 miliardy korun

Už před rokem uzavřelo město Plzeň se společností AMESIDE dohodu o spolupráci při rozvoji území v lokalitě Americká – Sirková – Denisovo nábřeží. Pro uzavření dohody hlasovalo 34 zastupitelů, zdrželo se šest Pirátů, jeden byl proti. Dohoda zajistí plnohodnotné využití území po zbouraném Domu kultury Inwest, na místě by měla vzniknout moderní městská čtvrť vybudovaná podle podmínek daných městem schválenou územní studií.

Schválená dohoda je zároveň součástí mimosoudního řešení soudního sporu mezi městem Plzní a společností Amádeus Real, která po městu žádala odškodnění 1,8 miliardy korun v souvislosti s původním neuskutečněným projektem výstavby obchodního centra Corso v Plzni.

Piráti se loni nechali slyšet, že by se nebránili vyhlášení nového referenda, kde by se občané měli znovu vyjádřit k tomu, jak využít zmíněné území.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto AMESIDE

Štítky Ameside, EIA, stavba nové městské čtvrti, DK Inwest, centrum Plzně, Plzeň, stavba, projekt, AMÁDEUS REAL, a.s., Krajská hygienická stanice, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Společnost AMESIDE je zase o něco blíže k výstavbě moderní čtvrti na území po zbouraném DK Inwest  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.