Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Tisíce turistů znečišťovaly okolí Černého jezera, teď budou mít k dispozici TOI TOI budky

Mobilní toalety se objeví už na konci jara v oblasti Černého jezera, které je jedním z turisticky nejnavštěvovanějších míst na území Šumavy. Denně k jezeru proudí stovky lidí. Až doposud turisté neměli šanci jít vykonat potřebu jinam, než do lesa., čímž široké okolí značně trpělo. Teď se konečně uleví jak přírodě, tak i návštěvníkům jezera.

„Letošní zájem ze strany turistů o Černé i Čertovo jezero byl naprosto extrémní. Ve spolupráci se Správou NP Šumava jsme dospěli k závěru, že je prostě velmi vhodné tam umístit toalety. Aby lidé nechodili během cesty do lesa,“ informoval starosta Železné Rudy Filip Smola (ČSSD).  

V první fázi budou k Černému jezeru umístěny klasické TOI TOI budky. „Kolem nich kterých bude ze všech stran dřevěná ohrada, aby to nehyzdilo okolí. Budou umístěny v blízkosti hráze. Do budoucna bychom tam se správou národního parku chtěli vybudovat nějaké větší zázemí. Tomu ale v současné chvíli brání územní plán. Mobilní toalety jsou teď jedinou schůdnou variantou,“ vysvětlil železnorudský starosta.  

Podle starosty Smoly nelze teď měnit územní plán ani ve prospěch města, ani ve prospěch národního parku. „Jsme nuceni tvořit nový územní plán, na tom se pracuje, ale je to ještě běh na dlouhou trať. A do té doby, pokud chceme mít alespoň nějaké základní zázemí na Černém jezeře, není jiná varianta,“ dodal starosta.     

Koronavirová krize letos zásadně změnila veškeré návštěvnické trendy Národního parku Šumava. Přitom v mnoha ohledech byla uplynulá návštěvnická sezóna rekordní. Na Šumavu dorazily téměř dva miliony návštěvníků. A mnoho z nich zamířilo právě k Černému jezeru. O letních prázdninách padaly na Šumavě rekordní hodnoty. Červenec měl návštěvnost o 44 procent více oproti dvouletému průměru a v srpnu to bylo o 27 procent více.

Zvýšená návštěvnost s sebou bohužel přináší i problémy. Turisté letos často porušovali přísný zákaz koupání v ledovcových jezerech. Oblast proto střeží strážci a padla už také řada vysokých pokut za nedodržení zákazu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš

Štítky Černé jezero, Šumava, NP Šumava, toalety, mobilní toalety, turistický ruch, jezero, toaleta, Národní park Šumava, ČSSD, Čertovo jezero, koronavirová krize, Železná Ruda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tisíce turistů znečišťovaly okolí Černého jezera, teď budou mít k dispozici TOI TOI budky  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.