Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Obnovený Lochotínský park má nově na stromech i 26 bytelných ptačích budek

Jihovýchodní část Lochotínského parku prošla druhou etapou obnovy za 14 milionů korun a v souvislosti s ní se tam o víkendu objevily na stromech i nové a hodně bytelné ptačí budky. Na žádost MO Plzeň 1 je tam instalovali pracovníci Záchranné stanice živočichů Plzeň.

Během víkendu se podařilo na stromy instalovat celkem 26 budek. Z tohoto počtu je 12 budek pro špačky, krutihlava, ale mohou v budce hnízdit i sýkory či vrabci. Dalších 12 budek je hlavně pro sýkory a dvě budky pak pro létající savce - netopýry. Všechny budky jsou se zvýšenou ochranou proti predaci a šetrně uchyceny, tak aby nepřekážely při pěstební péči o dřeviny a hlavně je nepoškozovaly.

„Vedení obvodu projevilo zájem o posouzení vhodnosti umístění jednotlivých budek jak pro ptáky, tak netopýry a zároveň instalaci budek u nás objednal a zaplatil. Nejednalo se o naši první akci tohoto typu a rozsahu. Jsme samozřejmě rádi, že postupně všechny městské obvody řeší nejenom to, co se týká bydlení lidí, ale i volně žijících živočichů,“ řekl šéf záchranné stanice Karel Makoň.

Přirozené hnízdní dutiny a stanoviště zejména pro ptáky a netopýry v udržovaných parcích moc nejsou, budky jsou proto elegantním řešením, jak to částečně změnit. Navíc funkční, kvalitní a bezpečná budka působí i výchovně a motivuje veřejnost k tomu, že si třeba ptačí budku pořídí i na svou zahradu či k domu.

„Oceňujeme skutečnost, že obvod pořídil opravdu kvalitní a vyzkoušené hnízdní budky, které by měly na lokalitě vydržet a plnit svou funkci až 30 let. Pravda, jsou to budky těžké, jejich instalace není snadná, cena odpovídá životnosti, ale když už se něco takového dělá, tak by se to mělo vždy dělat s důrazem na co největší efektivitu a přínos,“ říká známý plzeňský zvířecí záchranář.

Není budka jako budka, kolikrát i dobře míněný úmysl nemusí přinést očekávaný efekt. Vyrobit a nainstalovat funkční ptačí budku není žádná legrace a má to svá pravidla. Navíc životnost klasické dřevěné budky je maximálně 10 - 15 let a po celou dobu vyžaduje poměrně náročnou údržbu. Budky, které pořídil MO Plzeň 1, jsou v tomto směru bezkonkurenční a hlavně je stačí pouze pravidelně kontrolovat a čistit.  

Skončila druhá etapa obnovy Lochotínského parku za 14 milionů korun

Druhá etapa obnovy jihovýchodní části Lochotínského parku je u konce. Výsadba stromů a keřů navázala na první etapu celkové revitalizace parku, která se uskutečnila v roce 2015. Náklady na druhou fázi představovaly 14 milionů korun.

Ohodnoť článek

Foto DESOP

Štítky ptačí budky, Lochotínský park, instalace budek, DESOP, Karel Makoň, MO Plzeň 1, ptačí budka, strom, Plzeň, netopýři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obnovený Lochotínský park má nově na stromech i 26 bytelných ptačích budek  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.