Počasí dnes23 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Plzeňskému kraji patří třetí místo s nejvyšším podílem lesů ze 14 krajů ČR

Na třetím místě v žebříčku krajů s nejvyšším podílem lesních pozemků na celkové výměře se umístil Plzeňský kraj. Více než čtyři pětiny plochy dřevin v regionu tvoří jehličnaté stromy. Nové zalesňování plochy po kůrovcové kalamitě postupně změní původní strukturu méně odolných jehličnatých lesů ve prospěch těch smíšených. Na celkové těžbě dřeva se téměř výhradně podílí jehličnaté dřeviny.

Lesní pozemky tvořily 40,4 procenta z celkové rozlohy Plzeňského kraje. Plzeňský kraj se podílel na lesních pozemcích ČR 11,5 procenta. Nejvyššího podílu lesních pozemků dosáhly kraje Liberecký (44,6) a Karlovarský (43,7). V roce 2019 dosáhla plocha zalesňování v Plzeňském kraji 2 185 ha, čímž se na zalesňování republiky podílel 7,6 procenta a patří mu tak sedmé místo mezi kraji. Informace zveřejnil Český statistický úřad.

V roce 2019 tvořily v Plzeňském kraji jehličnaté dřeviny 83,7 procenta a listnaté dřeviny 16,3 z ploch dřevin celkem. V ČR se podílely na celkové ploše dřevin jehličnaté dřeviny 71,9 procenta a listnaté dřeviny 28,1 procenta. Podíl jehličnatých dřevin byl v Plzeňském kraji oproti ČR vyšší o 11,7 procentního bodu. V porovnání s ostatními kraji byl v Plzeňském kraji zaznamenán třetí nejvyšší podíl jehličnatých dřevin, více měla jen Vysočina (86,7) a Jihočeský kraj. Naopak nejvyšším podílem listnatých dřevin se mohou pyšnit kraje Jihomoravský (53,3) a Zlínský (45,8).

Vysoké teploty, méně srážek, silný vítr a přemnožení podkorního hmyzu, to jsou faktory, které vedou ke zhoršujícímu se zdravotnímu stavu našich lesních porostů. Méně odolné smrkové lesy se budou postupně nahrazovat lesy smíšenými. Kůrovcovou kalamitou byl v posledních dvou letech nejvíce postižen Kraj Vysočina, následoval Jihočeský kraj, Plzeňský kraj se umístil na pátém místě.

V těžbě dřeva patří Plzeňskému kraji za rok 2019 sedmé místo. Vytěžilo se 2,3 milionů metrů krychlových dřeva bez kůry. Nejvyšší objem dřeva vytěžil kraj Vysočina, jednu se o 7,7 milionů kubíků dřeva. Těžba dřeva v Plzeňském kraji zahrnovala 98,5 procenta jehličnatých dřevin a 1,5 procenta listnatých dřevin.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Tisková zpráva | Foto Pixabay.com

Štítky jehličnaté stromy, lesy, těžba dřeva, zalesňování, kůrovcová kalamita, Plzeňský, Plzeňský kraj, dřevina, Česko, dřevo, les, Kraj Vysočina, Český statistický úřad, Liberecký kraj, Karlovarský kraj, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňskému kraji patří třetí místo s nejvyšším podílem lesů ze 14 krajů ČR  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.