Počasí dnes15 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Skalní stěny u Košuteckého jezírka v Plzni se rozpadají, město musí masiv stabilizovat

Stabilizaci skalní stěny v parku u Košuteckého jezírka musí zajistit město Plzeň. Už v září 2016 se na místě bývalého pískovcového lomu zřítil skalní blok o velikosti přibližně dva metry krychlové. Vlivem vodní a větrné eroze teď vznikají ve skalním masivu další praskliny.

Po sesuvu město odstranilo uvolněné části kamenných bloků, následovala podrobná prohlídka celého skalního masivu a začala podrobná dokumentace včetně návrhu stabilizace a dlouhodobého zabezpečení skalních stěn. Místo, kde se uvolnily kamenné bloky, vyznačovaly až doposud natažené pásky. Se začátkem stavební akce, jejímž cílem je zabezpečení skalního masivu, muselo město počkat po otevření Studentské ulice, protože komunikací nad jezírkem vedla objízdná trasa a denně ji využívaly tisíce automobilů.

„Oblast Košuteckého jezírka je oblíbenou rekreační oblastí, jež vznikla v místě bývalého pískovcového lomu, a využívají ji občané k trávení svého volného času. Je tedy nutné zajistit bezpečné prostředí okolo skalního masivu. Staveniště jsme zhotoviteli předali 1. října a termín dokončení je stanoven na květen příštího roku. Náklady na stabilizaci skalní stěny jsou ve výši 7,9 milionu korun,“ řekl technický náměstek primátora Pavel Šindelář (ODS).

„Při sanaci skalní stěny bývalého lomu v parku Košutka odstraníme křovinné a dřevinné vegetace v ploše skalních stěn a v okolí jejich horních hran. Očistíme skalní stěny od volných horninových úlomků a zvětralin, odbouráme nestabilní bloky a vyřešíme nové kotvení. Výplně dutin zhotovitel vyplní vyzdívkou nebo variantě probarveným stříkaným betonem,“ vysvětlila provedení sanace skalního masivu technická náměstkyně Správy veřejného statku města Plzně Andrea Fojtíková.

Část skalních stěn překryjí ochranné ocelové sítě, které se skládají ze sítí a lanových panelů. Horní hrany vybraných skalních stěn se dále ošetří protierozními vegetačními pásy. „Stávající velké erozní rýhy zajistíme drátokoši s výplní, kterým bude kamenivo trachyt, jenž barevně nevybočuje z generelu místních hornin, a to minimálně v pohledových plochách konstrukce,“ vysvětlil Evžen Kaucký z oddělení přípravy staveb Správy veřejného statku města Plzně.

Dutiny za rubem drátokošů budou doplněny vhodným materiálem, který bude na povrchu zatravněn. „Porucha na západním ohraničení zájmového území bude zajištěna jednak protierozním opatřením vegetačních pásů a jednak zajištěním krajnice silnice mikropilotami s železobetonovou převážkou,“ dodal Kaucký s tím, že stávající plot nad hranou skalní stěny bude před zahájením prací demontován a po skončení prací obnoven.

Sanace skalního masivu u Košuteckého jezírka si nevyžádá větší dopravní omezení. Nad jezírkem bude uzavřen jeden jízdní pruh, blíže ke skalnímu masivu, dopravu budou řídit semafory.

Ohodnoť článek

Foto Plzen.eu

Štítky Košutecké jezírko, stabilizace skalní stěny, skalní masiv, uvolněné kamenné bloky, skalní stěna, jezírko, Plzeň, Pavel Šindelář, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Skalní stěny u Košuteckého jezírka v Plzni se rozpadají, město musí masiv stabilizovat  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.