Počasí dnes30 °C, zítra20 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Skipasy nebude zdražovat pro nadcházející sezónu největší šumavské lyžařské středisko

Největší lyžařský areál v Plzeňském kraji Ski&Bike Špičák nechá pro nadcházející zimní sezonu ceny všech skipasů stejné. Zvýhodní jejich online nákup ještě zhruba o pět procent. Novinářům to řekl ředitel největšího šumavského zimního střediska Vladimír Kasík. Ani další velké skiareály v regionu zdražení skipasů neplánují.

Loňská zimní sezona na Železnorudsku se nevydařila. Nenapadlo dost přírodního sněhu a nebylo ani chladné počasí na výrobu technického sněhu. Některé areály vleky ani nezprovoznily.

Do oprav, údržby a úpravy svahů dá Špičák miliony korun. Do konce října běží letos úspěšný víkendový letní provoz, ale už teď chystá zasněžovací techniku a vleky. Věnuje se údržbě sjezdovek, hlavně zahlazení hlubší eroze po letních deštích.

Areál připravuje stavbu nové restaurace pod svahem. "Řešíme poslední věci jako třeba různá věcná břemena související se stavebním povolením," uvedl Kasík. Věří, že do konce roku bude a na jaře 2021 začne areál s demolicí původních staveb.

Ski&Bike Špičák zachová délky tratí, tedy celkem 8,3 km, z nichž lze 88 procent zasněžovat technickým sněhem. Areál opět přichystal oblíbenou lyžařskou školu včetně víkendových kurzů, zájem je letos mírně nižší.

Rozhledna na vrcholu Špičáku bude přes zimu kvůli ochraně zdejší přírody zavřená, stejně jako cesty na jezera od ní. Občerstvení na vrcholu pod rozhlednou bude otevřené i v zimě.

Oslovené hotely a penziony na Železnorudsku hlásí, že si lyžaři zatím dopředu lůžka nezamlouvají tak jako v minulých letech. "Lidé zatím vyčkávají," uvedl Filip Smola, starosta Železné Rudy, největší zimní rekreační oblasti v kraji. Po loňské premiéře bude v oblasti opět jezdit skibus, denně od 15. prosince do 15. března. Bude jezdit zdarma devětkrát denně ze Špičáckého sedla po všech skiareálech až do Železné Rudy. Některé spoje pojedou až na Gerlovu Huť, kam míří běžkaři. "Nově bude jezdit dvakrát denně, ráno a odpoledne, na Hojsovu Stráž," uvedl. Platit ho bude město ze zvýšených ubytovacích poplatků a provozovatelé skiareálů podle kapacit svých vleků.

Železná Ruda udržuje 84 kilometrů běžeckých tratí, které čekají velké změny režimu údržby. "Máme vytipované lokality, které budeme najíždět každý den a celkovou kilometráž budeme najíždět vždy v pátek a před jarními prázdninami," uvedl Smola.

Město nedávno otevřelo nový průtah a rozšířilo parkování před tržnicí Kryštof na vjezdu od Plzně, kde je přes 100 míst. Další parkování zdarma má město na Kaskádách, kam se nejde 500 aut. Bezplatné parkoviště je také P3 u Ski&Bike Špičák s 230 místy. "A všechny lyžaře bych chtěl požádat, aby využívali skibus, tedy aby neparkovali v centru," dodal Smola.

V případě nepřízně počasí mohou návštěvníci včetně rodin s dětmi využít environmentální centrum, kde jsou nové výstavy, expozice o lyžařství, šumavské přírodě i interaktivní exponáty pro děti.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky Špičák, Ski&Bike Špičák, zimní sezóna, lanovka, rozhledna, turistický ruch, Šumava, lyže, skipasy, zima, Plzeňský kraj, údržba, Železná Ruda, jarní prázdniny, lyžařské středisko, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Skipasy nebude zdražovat pro nadcházející sezónu největší šumavské lyžařské středisko  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.