Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Instagram dnes slaví kulatiny. Po deseti letech existence má miliardu aktivních uživatelů

Na den přesně před 10 lety, tedy 6. října 2010, byla vydána první verze aplikace Instagram. Tuto sociální síť mohli nejdříve využívat uživatelé iOSu. Až o rok a půl později Instagram dorazil i na Android. Oblíbená platforma Instagram tak dnes slaví kulaté desáté výročí.

Instagram byl hned od svého začátku zaměřený na sdílení fotek, které původně mohly mít formát pouze 640 x 640 pixelů, nahrávat a sdílet se tedy mohly pouze čtvercové obrázky. Toto roizlišení odpovídalo šířce displeje tehdejších iPhonů. Postupně přibývaly různé filtry či jednoduché úpravy fotografií před sdílením a také došlo ke zvýšení rozlišení až na Full HD.

Instagram je určen primárně pro mobilní telefon iPhone a většinu mobilních zařízení s OS Android, současně je však kompatibilní s iPod Touch a IPad.  Projekt založili Kevin Systrom a Mike Krieger poté, co získali peníze.

V lednu roku 2011 byl Instagram finalistou v kategorii „Nejlepší mobilní aplikace” v soutěži TechCrunch Crunchies 2010.

Instagram ze začátku moc příznivců neměl, populární se stal spíše až postupně. Za zlomový lze svým způsobem považovat rok 2012, kdy nejen vyšla první verze pro Android, ale došlo také k odkoupení Instagramu Facebookem za 1 miliardu dolarů.

Dalším důležitým milníkem se stal rok 2013, od té doby šlo přes Instagram posílat zprávy – řeč je o Instagram Direct. V této souvislosti se sluší vzpomenout, že počínaje posledními týdny dochází k propojení Instagram Direct a aplikace Messenger. 

Instagram versus konkurence

Tak jak už to mezi sociálními sítěmi bývá, i Instagram má své konkurenty. Prvním vážným vyzyvatelem se stal Snapchat, na něj vývojáři Instagramu reagovali zavedením takzvaných stories (příběhů). Jedná se o sdílení obrázků nebo videí obohacených o různé doplňky. Stories po 24 hodinách zmizí, ty důležité se dají uložit napořád.  

Toto je vůbec nejlajkovanější" příspěvek na Instagramu. Do dnešního dne tento obyčejný obrázek vajíčka nasbíral skoro 55 milionů lajků (na Instagramu srdíček). 

Novější konkurencí Instagramu se stala čínská sociální síť TikTok. I na tu však Instagram již dokázal reagovat a v roce 2020 spustil funkci Reels, což je speciální karta s patnáctivteřinovými videi. Ty však na rozdíl od stories nemizí.

63% uživatelů Instagram zkontroluje alespoň jednou denně 

Dle hootsuite.com se Instagram v roce 2020 může pyšnit miliardou aktivních uživatelů, kteří se na síť dostanou minimálně jedenkrát měsíčně. 63 % ze všech uživatelů se na Instagram podívá alespoň jedenkrát denně.

Uživatelé stráví na Instagramu každý den průměrně 28 minut. Rozložení uživatelů je poměrně vyrovnané - 52 % tvoři ženy, 48 % muži. Není překvapením, že se aplikace těší popularitě především mezi mladými uživateli. Instagram používá 67 % lidí ve věku 18 až 29 let. Mezi lidmi od 30 do 49 let má Instagram přibližně každý druhý.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Instagram, sociální síť, výročí, uživatel, Android, obrázek, iPhone, Kevin Systrom, Mike Krieger, Full High Definition, iPad, iPod touch, Facebook, TikTok

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Instagram dnes slaví kulatiny. Po deseti letech existence má miliardu aktivních uživatelů  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.