Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Střecha plzeňského magistrátu ukrývala zlatý poklad, zaplnil rovných 60 skleniček

Svůj zlatý poklad vydala střecha plzeňského magistrátu. Včelař totiž stočili med ze dvou včelích úlů umístěných loni na střeše radnice na náměstí Republiky. Zhruba 17 kilogramů získaného medu tak zaplnilo 60 skleněných nádobek. Dárkově zabalené skleničky budou sloužit pro prezentaci Plzně.  

„Těší mě, že i přes letošní počasí, které podle odborníků včelaření příliš nepřálo a medu je tedy ve srovnání s jinými lety relativně málo, se podařilo z našich městských úlů med získat. Je to jistě i zásluhou našeho zkušeného včelaře, který se o svěřená včelstva pečlivě stará,“ uvedl primátor města Plzně Martin Baxa (ODS).

Městské prostředí je pro včely vhodným, poněvadž skýtá rozmanitost kvetoucích stromů a keřů v parcích, která se v historické části Plzně nachází v sadovém okruhu centra. Vedle opylení vegetace včely produkují mnoho pro lidské zdraví prospěšných produktů, a to med, propolis či včelí kašičku. Přesto je populace včel v posledních letech ohrožena pesticidy, onemocněními včel a jinými riziky.

Myšlenku nainstalovat úly na střechu plzeňské radnice na náměstí Republiky mělo město již delší dobu. Podmínkou tohoto kroku byla instalace vzduchotechniky v jednacím sále zastupitelstva a související možnost omezení větrání okny. 

„Poté, co byla vzduchotechnika vybudována, umístili jsme loni v září střechu radnice včelí úly. Včelstva dodal a stará se o ně náš bývaly kolega, který je zkušeným včelařem. Včelaří už od svých osmnácti let a v současné době se kromě městských úlů stará o 40 vlastních,“ uvedl Petr Triner, ředitel Úřadu správních agend Magistrátu města Plzně. 

Připomněl, že městské včelaření je v posledních letech oblíbenou činností. „Není tedy vyloučeno, že v budoucnu úly s včelami rozšíříme i na jiné budovy magistrátu,“ dodal Petr Triner.

Ohodnoť článek

Foto Plzen.eu

Štítky med, včelaři, městské včelaření, včelí úly, střecha magistrátu, magistrát, střecha, Plzeň, radnice, včela, včelařství, Martin Baxa, ODS, včelí úl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Střecha plzeňského magistrátu ukrývala zlatý poklad, zaplnil rovných 60 skleniček  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.