Počasí dnes19 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Zoo pokřtila dvě srpnová mláďata lva berberského jmény Fazan a Farida

Slavnostní křtiny dnes absolvovala z plzeňské zoo dvě malá lvíčata, která se narodila letos 4. srpna. Jejich matkou je samice Tamika a otcem lev Mates.

„Jedná se o samce a samici. Při křtinách obdržela lvíčata jména FAZAN, což znamená vládce a FARIDA, tedy jedinečná a vzácná,“ uvedl mluvčí zoo Martin Vobruba.  

Plzeňská zoo chová berberské lvy od roku 2002, rozmnožovat se je daří od roku 2016 od tria Mates  a samic Tamika a Neyla. Prvním odchovem byla samice Amira, následoval Baqir od Neyly, trojčata od Tamiky a Luisa aka Esma od Tamiky. Z prvních odchovů jsou nyní tři lvi v různých francouzských zoo a nejstarší, Amira v Rakousku, už se sama stala matkou.

Před týdnem se z Plzně odstěhoval lev Dabir do Zoo Chleby ve Středočeském kraji jako poslední z první skupiny odchovanců. Podle webu zootierliste.de nyní chová berberské lvy 30 zoo v Evropě.  V letech 1940-2000 chovala Zoo Plzeň lvy pustinné bez přiřazení ke konkrétnímu poddruhu, poslední předchozí odchov se podařil v roce 1974.

Severoafrický poddruh lva, zvaný někdy také lev atlaský, byl ve 40. letech 20. století považován za v přírodě vyhubeného, později se zjistilo, že byl zachován v soukromém chovu marockých králů. Současná koordinovaná populace v lidské péči tak pochází z této linie.

Ohodnoť článek

Foto Kateřina Misíková/ZOO Plzeň

Štítky zoo Plzeň, křtiny lvů, lvi berberští, odchov, ZOO Chleby, Martin Vobruba, Zoologická a botanická zahrada města Plzně, Středočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zoo pokřtila dvě srpnová mláďata lva berberského jmény Fazan a Farida  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.