Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Na cestě do teplých krajin jsou další dva čápi z Plzeňska se satelitní vysílačkou

Někteří odletěli a zahynuli, někteří stále letí. Řeč je o čápech z Plzeňska vybavených vysílačkou Anitra, díky které je možné sledovat jejich pohyb i v dalekých krajích. Aktuálně jsou v pohybu dva čápi s vysílačkou, jeden už ji má od loňského roku, další ji dostal letos.  

Loni experti z Plzně sledovali celkem tři čápy bílé se satelitní vysílačkou. Čáp Míra z hnízda v Mirošově doletěl loni do Afriky až pod pohoří Kilimandžáro do Tanzanie. Poslední nahlášená pozice je z 8. března 2020, kdy už byl bohužel pravděpodobně mrtvý.

Dalším čapím cestovatelem s vysílačkou byl Eda, který vyrůstal na hnízdě v Chodové Plané. „Odtud se Eda vydal v srpnu 2019 spolu s dalšími čápy zhruba o dva týdny později po téměř stejné trase za Mírou. Společně pak zimovali v Keni, kde bohužel Eda přestal ve stejném týdnu jako Míra rovněž vysílat a hlásit své pozice,“ uvedl Karel Makoň z plzeňské záchranné stanice živočichů, která čápy sleduje s Bohumilem Máškem.  

Ze stejného hnízda, jako byl Eda, vyletěl do světa tak Arnošt. První zimování moc neřešil a celou zimu strávil v ptačím parku kousek od česko-německé hranice pod Pasovem. Tam se nechal vykrmovat a domů do Čech se vůbec nevrátil. „Ovšem teď Arnošt překvapil, přidal se ke skupině táhnoucích čápů a spolu s nimi se vydal na africké zimoviště. Na mapě od Bohumila Máška je vidět, že Arnošt za to opravdu vzal a s cestou na zimoviště to letos myslí opravdu vážně! Tak mu držme palce, ať to dobře dopadne,“ říká Makoň. Čáp Arnošt se teď pohybuje v Libanonu.   

Ve spolupráci s ČSOP Rokycany, provozující Záchrannou stanici živočichů v Rokycanech dostal v červenci vysílačku letošní mladý čáp, opět z hnízda v Mirošově. Dostal jméno Míra II. a vypuštěn byl na Tachovsku u obce Tisová. Míra II. si létal i na Chebsku, kde bohužel zahynul. „Jeho bezvládné tělo bylo i s vysílačkou, a ještě jedním mrtvým čápem, nalezeno 28. srpna v poli pod sloupem elektrického vedení. Vysílačku máme, je plně funkční, ale čáp Míra II. už nikam nedoletí a jeho sledování končí ještě na území ČR,“ konstatoval smutně Karel Makoň.

S vysílačkou vyletěl letos tříletý čáp, kterého v červnu pracovníci záchranné stanice odchytili a zachránili z oplocení poblíž Města Touškova, odkud se sám nemohl dostat. „Jednalo se o našeho prvního staršího čápa, kterému jsme dali vysílačku. Kryštofa jsme následně vypouštěli na dvakrát a až podruhé to vyšlo. Čáp se nejprve pohyboval v rámci celé západní části ČR a nakonec se vydal na zimoviště úplně jinou cestou než mladí ptáci, které jsme sledovali předtím,“ informoval Makoň. Zatím se Kryštof pohybuje na území SRN.

Ohodnoť článek

Foto DESOP

Štítky čáp bílý, záchranná stanice živočichů, Karel Makoň, Plzeňský, vysílačky, cesta do teplých krajin, Plzeňský kraj, hnízdo, Škoda 03T, Česko, Mirošov, zimoviště, Afrika, Tanzanie, Kilimandžáro, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na cestě do teplých krajin jsou další dva čápi z Plzeňska se satelitní vysílačkou  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.