Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Zakázat klecový chov slepic? Poslanci mohou rozhodnout už příští týden

Poslanecká sněmovna má v příštím týdnu jednat o zákazu klecových chovů nosnic. O zákaz se mimo jiné snaží spolek Obraz – obránci zvířat, který podporují také herci Jakub Prachař, Hana Vagnerová a Barbora Mottlová, stejně jako umělkyně Léna Brauner nebo influencerka Dewii. Zákaz prosazuje také Agrární komora. A to pouze v případě, pokud bude zákaz platný ve všech evropských státech.

Podíl nosnic v klecích v Česku klesl za poslední zhruba rok na sedmdesát procent. I tak je stále povolený. Poslanci sněmovního zemědělského výboru v červnu nepodpořili zákaz klecového chovu. Na program Poslanecké sněmovny by se tento bod měl vrátit příští středu.

„Někteří si možná mysleli, že když se hlasování odsune na září, tak se lidé unaví a přestanou se o slepice zajímat. To je ale naprostý omyl. Odhodlání lidí je obrovské, a tak se budeme opět nonstop střídat v kleci před Sněmovnou, abychom poslancům dali najevo, že týrání slepic v klecích do moderního Česka už opravdu nepatří,“ řekl předseda spolku Obraz – Obránci zvířat Marek Voršilka.

V rámci kampaně Měsíc v kleci Obránci zvířat na jaře nainstalovali na Malostranském náměstí klec ilustrující životní podmínky a prostor takto chovaných zvířat. V ní se po dvanácti hodinách střídali dobrovolníci. Klec se dnes znovu objevila na místě činu, tedy před Sněmovnou.

„Svoboda a volnost pohybu je základ,“ říká ve zveřejněném videu influencerka Dewii. „Zvířata trpět nesmí,“ přidává se herečka Bára Mottlová. „Chci, aby tohle šílenství skončilo,“ uzavírá výtvarnice Léna Brauner. Zastánci zákazu argumentují i tím, že se obchodní řetězce dobrovolně zavazují k tomu, že vejce z klecových chovů nebudou nabízet od roku 2025. 

Miliardové investice

Podle Českomoravské drůbežářské unie by přechod na chov bez klecí stál zhruba pět miliard korun. Část z chovatelů by podle unie s chovem skončila, podle dřívějších vyjádření o tom uvažuje i Agrofert, který chová zhruba milion z 5,4 milionu nosnic v komerčních chovech.

Skupina poslanců z ANO, ČSSD, Pirátů, TOP 09 a SPD chce zavést zákaz chovu slepic v klecích od roku 2027. Termín ukončení chovu v klecích poslanci vybrali vzhledem k patnáctileté životnosti klecí, které byly instalovány v roce 2012. Tehdy začal platit zákaz chovu nosnic v neobohacených klecích, zemědělci museli rekonstruovat své chovy.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto OBRAZ

Štítky ČR, chov, potraviny, příroda, sněmovna, vejce, obraz, zákaz, klec, Poslanecká sněmovna ČR, Léna Brauner, Hana Vagnerová, Jakub Prachař, Barbora Mottlová, Agrární komora České republiky, Česko, ČSSD, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zakázat klecový chov slepic? Poslanci mohou rozhodnout už příští týden  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.