Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Budova Konplan a rodinné domy Lokalita Bolevec se staly Stavbami roku Plzeňského kraje

Stavbami roku 2019 Plzeňského kraje se staly v úterý večer novostavba administrativní budovy Konplan na Borských polích v Plzni a bydlení v samostatných rodinných domech se zahradou nazvané Lokalita Bolevec.

Do soutěže se letos v sedmi soutěžních kategoriích přihlásilo 37 novostaveb, rekonstrukcí budov, nových sportovišť, veřejných prostor či dopravních staveb. Počet přihlášených byl nejvyšší za posledních osm let. Vítěze vybrala porota z 19 nominovaných staveb a objektů.

Administrativní budova Konplan získala titul díky originálnímu návrhu a přesvědčivé realizaci. Jedná se o novou dominantu Borských polí. Porotu zaujal objekt fasádou, kterou tvoří kovové lamely. Ty jsou místy prolomeny ostrůvky zeleně. „Cenu jsme udělili za suverénní architektonický počin. I díky svým urbanistickým kvalitám, výrazně překonává měřítko regionu,“ konstatoval člen odborné poroty Petr Klíma.

Objekt Konplan zároveň vyhrál v hlasování veřejnosti. Druhou stavbou roku je Lokalita Bolevec, kde rozmístění rodinných domů na okraj pozemků nahrazuje 3,5 metru vysoké protihlukové stěny, které by tu jinak musely vzniknout. „Ocenili jsme zejména originální schéma zástavby a výrazově čistou soudobou architekturu, která dokázala navázat na půvab starých statků a usedlostí,“ uvedl předseda poroty Miloslav Michalec.

Projekt dokazuje, že tradiční vesnická forma zástavby s klidným, tichým dvorem je dobře použitelná i v současnosti. Dům umístěný na hranici tvoří částečně plot, a tak si sousedé nekoukají pod nos. Tato urbánní forma je uplatněna hlavně v místě u rušné komunikace.

Cenu poroty si odnesla nová knihovna ve Spáleném Poříčí za doplnění nové stavby do celkového kontextu historické zástavby a čestné uznání poroty získala rekonstrukce mateřské školy v Klenčí pod Čerchovem. Porota vyzdvihla hlavně nápadité řešení zahrady s herními a zážitkovými prvky z přírodních materiálů, které využívají dešťovou vodu.

Cenu hejtmana Plzeňského kraje získala za invenční technické řešení rekonstrukce historického mostu a doplnění atraktivní lávky na trati Pňovany - Bezdružice. Cena primátora města Plzně připadla Bytovému domu Sylván v Plzni.

Cenu Krajské hospodářské komory v Plzeňském kraji bytový dům v Radyňské ulici. Svým netradičním řešením vymezuje vůči často banálnímu pojednání fasád zateplovaných domů. Zaujme zejména fasádou na straně z ulice, kterou tvoří plechové desky s rezavou patinou. Porotci ale ocenili také jeho obytné kvality.

Svaz podnikatelů ve stavebnictví v ČR udělil cenu obytnému celku Papírnická v Plzni. Ten nabízí klidné nádvoří se stromy, bez parkovacích míst, která jsou umístěna v jiné části budovy. Soukromé prostory bytů i vnitroblok s velkorysou společnou terasou se tu otevírají směrem k řece Radbuze.

Ohodnoť článek

Foto Stavba roku Plzeňského kraje

Štítky Stavba roku, soutěž, stavby, architektura, Plzeňský, Plzeňský kraj, rodinný dům, Plzeň, rekonstrukce, fasáda, Petr Klíma, Hospodářská komora, Česko, Bolevec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budova Konplan a rodinné domy Lokalita Bolevec se staly Stavbami roku Plzeňského kraje  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.