Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

Labutí samice se po rodinné tragédii a zotavení z těžkého zranění opět zamilovala

Po obrovské rodinné tragédii přišla velká láska. Labutí samice, která letos v červnu přišla při masakru na dálnici D5 o partnera i čtyři mláďata se znovu zamilovala a našla si nového partnera. Labuť nehodu přežila s amputovaným křídlem. V novém působišti na Radbuze v Plzni ji teď můžete vídat po boku rovněž hendikepovaného labutího samce.

Tragédie na dálničním sjezdu na Nýřany se stala 17. července, labutí rodinka se čtyřmi nevzletnými mláďaty se tam pokusila překonat dálnici, ale jejich pokus skončil masakrem. Zatímco řidiči kamionů v místě zpomalili a jeden úplně zastavil, aby opeřencům pomohl, jeden osobní automobil v plné rychlosti zabije samce, čtyři mláďata, zraní vážně samici a pokračuje dál v jízdě. O případu jsme psali ZDE:    

„Těžce zraněné samici bylo třeba jedno křídlo okamžitě amputovat, přičemž na druhém křídle má zakrácené pouze letky a čekáme, jak se zranění bude hojit dál. Každopádně „vdovu“ jsme po dvou týdnech léčby okroužkovali a vypustili s kolegou Pavlem Steinbachem 31. července na řeku Radbuzu u Štruncových sadů,“ informoval šéf plzeňské záchranné stanice živočichů Karel Makoň.

Léčba venku na svobodě v přirozeném prostředí, navíc na řece Radbuze či Berounce, kde je dostatek místa pro většinu našich pacientů, je to nejlepší, co může v daný okamžik být, a tak dostala zchromlá labuť druhou šanci, kterou evidentně využila.

„Bylo pro nás velkým překvapením, když jsme zjistili, že labuť se na Radbuze ve městě usadila a navíc si našla nového partnera. Tím je rovněž náš bývalý pacient a trvalý handicap z roku 2019, odchycený po nárazu na dráty v Líních. Ten má pro změnu poranění levého křídla. Tím pádem také nelétá a nemůže naší vdově jen tak pláchnout,“ říká Makoň.

Každopádně zatím to vypadá na velkou lásku, jelikož obě labutě se zdržují pospolu na nově udělané náplavce řeky Radbuzy u Denisova nábřeží. Kdo koho však „klovnul“ se nám zjistit nepodařilo, ale pravdou zůstává, že s tou pověrou o labutí věrnosti až za hrob to nebude u labutí zas až tak žhavé.

„Ono také by to bylo proti přírodě, jelikož úhyny partnerů u labutí jsou tak časté, že kdyby to byla pravda, tak bychom měli rybníky a řeky plné jen samých truchlících vdov a vdovců, což by byl konec celé populace. V divoké přírodě totiž není na nějaké lidské city, pocity a emoce čas. V přírodě, kdo chce přežít, musí se sakra otáčet a fungovat, což je navíc dáno hlavně pudy a ty nemají s láskou, tak jak si ji vysvětlujeme my lidé, rozhodně nic společného,“ vysvětluje šéf záchranné stanice.  

Takže, až uvidíte v Plzni na Denisově nábřeží na řece Radbuze labutí pár invalidů s chromými křídly či bez křídel, je to vše v naprostém pořádku, není třeba se znepokojovat. Důležité je, aby měla rodinka klid a nestala se obětí psů, což bohužel není nijak výjimečné.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto DESOP

Štítky DESOP, Karel Makoň, labutí masakr, labutí láska, zraněné labutě, labutě s hendikepem, Radbuza, láska, příroda, Plzeň, úraz, Nýřany, dálnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Labutí samice se po rodinné tragédii a zotavení z těžkého zranění opět zamilovala  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.