Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Masakr neopatrné labutí rodiny na dálnici D5 přežila se zraněním jen samice

, aktualizováno 20. července 2020, 22:21

Bez šance byla rodina labutí, která se rozhodla převést mláďata přes dálnici D5 u Nýřan. Zatímco řidiči kamionů v místě zpomalili a jeden úplně zastavil, aby opeřencům pomohl, jeden osobní automobil v plné rychlosti zmasakruje samce, čtyři mláďata, zraní samici i další mládě a pokračuje dál v jízdě.

Je samozřejmě jasné, že labutě neměly na oploceném úseku dálnice co dělat, ale bohužel i přes tyto zábrany se zvíře může dostat. O nebezpečném pohybu rodinky labutí velkých v blízkosti dálničního sjezdu informovali zvířecí záchranáře i Policii ČR mnozí řidiči, kteří úsekem projížděli. Na místo proto okamžitě vyrazil z Úherců David Melichar z ČSOP Plzeňsko. Stal se bohužel po příjezdu svědkem smutné události.

„Řidiči kamionů v pravém pruhu zpomalují a se zapnutým "varovným" projíždějí místem opravdu pomalu. Jeden dokonce zastavuje na sjezdu Nýřany a snaží se nějak pomoci. I přes viditelné varování kamionů a evidentní pohyb muže v reflexní vestě u krajnice však nejsou řidiči osobních automobilů v levém pruhu ochotni sundat nohu z plynu. Řidič osobáku, který ukončuje život čtyřem mláďatům a samci pokračuje dále v jízdě,“ popsal událost na místě David Melichar.

Řidič kamionu hlídal až do příjezdu záchranáře v příkopu samici s přeraženým křídlem a jedno mládě s rozdrcenou nohou. „Než sbalím samici a páté mládě, řidiči osobních vozidel opakovaně rozjíždějí již přejetá mláďata. Přijíždí dálniční policie a půjde sebrat mrtvého samce a seškrábat, co zbylo z mláďat ve středovém pruhu. Páté mládě to vzdává při odjezdu z místa. Samici, jako jedinou přeživší, převážíme na Záchrannou stanici živočichů Plzeň. Již nikdy nevzlétne, bude jí zcela určitě amputováno křídlo a čeká ji osud v doživotní invaliditě,“ uvedl Melichar.  

„Chápu, že nikdo nechce zbytečně riskovat pro pár ptáků, ale naprosto stejná situace může nastat na dálnici kdykoliv a může se jednat o lidské životy. Přitom se jedná o naprosto banální bezpečnostní situaci na 3,5 km dlouhém a zcela rovném úseku, kdy je třeba jen "DÁT VAROVNÝ A PŘIBRZDIT" vozidlo na rychlost, aby se řidič vyhnul překážce na vozovce, nebo před ní byl schopen bezpečně zastavit,“ komentuje masakr šéf záchranné stanice Karel Makoň.

„Za posledních 10 let zemřelo na našich silnicích bezmála sedm tisíc osob. Ono to ve statistice asi tak nevyzní, ale pro lepší představu jsou to celkem dvacetkrát vyhlazené Lidice. Velké díky patří odvážnému řidiči kamionu v oranžové vestě na fotografii. Policii, HZS a SSÚD za snahu pomoci. Pozor, do příjezdu těchto složek je místo nehody fakt "o držku", dokud tedy nezačneme za volantem zas přemýšlet,“ dodává s přáním šťastné cesty všem motoristům Karel Makoň.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto DESOP

Štítky DESOP, Karel Makoň, záchranná stanice, labutě, masakr labutí na dálnici, dálnice D5, dálnice, Nýřany, Policie České republiky, Plzeňský kraj, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Masakr neopatrné labutí rodiny na dálnici D5 přežila se zraněním jen samice  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.