Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Střecha statku U Matoušů dostává nový vzhled, slaměné došky vydrží až 20 let

Národní kulturní památka selský statek U Matoušů v Plzni - Bolevci dostává novou střechu. Nevzhledný eternit nahradí původní slaměné došky. Na střeše o ploše čtyři sta metrů čtverečních budou řemeslníci pracovat zhruba 14 dní.

Po revizi krovu, přišla na řadu samotná střešní krytina. Vyrábět a pokládat došky tradičním způsobem neumí jen tak každý, do Plzně proto přijeli odborníci z jižní Moravy. Ti se výrobě slaměných došků věnují jako jediný v republice. Došky vyrábějí tradičním způsobem, včetně přípravy základního materiálu – žitné slámy.

„Obilí zasejeme, sklidíme starým samovazem z roku 1962, poskládáme a svážeme do kopek zvaných mandelky a nákladním autem převezeme domů. Tady se nejprve obilí po svazcích vymlátí na staré mlátičce rovnomlatce z roku 1925 na elektrický pohon, aby sláma nebyla rozdrcená. Potom brigádníci vyrábějí samotné došky, kdy se určité množství slámy vloží do dřevěné formy a sváže se slaměným povříslem“, popisuje František Pavlica mladší.

Jednotlivé došky se pak upevňují slaměným povříslem, přivazují se nejen ke střešní lati, ale i k sousednímu došku tak, aby se vzájemně překrývaly. Vrstva slámy pak činí až 50 centimetrů, délka stébla je zhruba 130 cm.

„Nakonec se došky zařezávají a češou, aby to vypadalo vizuálně pěkně, a na vrchol střechy se pokládá ještě hřeben“, doplňuje Pavlica.

Možná to tak nevypadá, ale životnost takové střechy je až 20 let. Čtyři řemeslníci budou na střeše o ploše čtyři sta metrů čtverečních pracovat 14 dní. Cena vyjde zhruba na 800 tisíc korun. Statek by se měl veřejnosti otevřít už na příští Velikonoce.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto usedlost-bolevec.cz

Štítky historie, statek U Matoušů, Bolevec, lidová architektura, došky, došek, střecha, statek, Plzeň, Velikonoce, Jihomoravský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Střecha statku U Matoušů dostává nový vzhled, slaměné došky vydrží až 20 let  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.