Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Mike Pompeo v Plzni položí květiny u památníku Díky, Ameriko! a pronese projev

Velmi intenzivně se začalo město Plzeň připravovat na návštěvu amerického ministra zahraničí Mikea Pompea. Rozhodnutí šéfa americké diplomacie zavítat v úterý 11. srpna 2020 do Plzně vnímá město jako obrovskou poctu. U pomníku bude ministr v 16.30 hodin. V Plzni dále navštíví také muzeum Patton Memorial Pilsen nebo pivovar Plzeňský Prazdroj.

„Mike Pompeo v západočeské metropoli položí květiny u památníku Díky, Ameriko! a pronese při té příležitosti projev. Za českou stranu bude přítomen ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček,“ informovala mluvčí plzeňského magistrátu Eva Barborková.

Svou cestu do Plzně zvažoval Mike Pompeo již dříve, a to u příležitosti letošních květnových oslav 75. výročí osvobození města americkou armádou. Plány zmařila pandemie koronaviru. Plzeň nakonec oslavy osvobození uskutečnila, a to prostřednictvím unikátního sedmihodinového on-line vysílání.

„Jsem hrdý na to, že si Mike Pompeo vybral k návštěvě právě Plzeň, která je tolik propojená s americkou historií. Každoročně si květnovými slavnostmi připomínáme těžce získanou svobodu, kterou nám právě američtí vojáci v květnu 1945 přinesli. O to více, že jsme o ni záhy přišli. Plzeňané jsou vděční za možnost si osvobození připomínat a radují se ze setkání s veterány. Návštěva Mikea Pompea význam těchto událostí posiluje a pro nás jako Českou republiku je důležité si připomínat, že naše dějiny jsou s těmi americkými propojeny,“ komentoval nadcházející událost primátor Plzně Martin Baxa (ODS).

Primátor také uvedl, že Plzeň letos v lednu uskutečnila svou dosud největší prezentaci ve Spojených státech amerických. Pětidenní cestou do Washingtonu a New Yorku, při níž plzeňská delegace zvala na květnové Slavnosti svobody. Zástupci města díky spolupráci s CzechTourism představili Plzeň dvěma desítkám amerických médií, navázali diplomatické styky s velvyslanectvím ČR v USA, a právě také s Ministerstvem zahraničních věcí USA, propojili své PR s Českým centrem CzechTourism v New Yorku a také s ambasádou ČR ve Washingtonu.

Plzeň reprezentovali náměstek primátora Michal Vozobule a radní Lucie Kantorová. „Jsem přesvědčen, že zejména tyto aktivity posílily význam důležitých historických milníků a představily Slavnosti svobody právě za oceánem, v domově veteránů, kteří osvobozovali Plzeň,“ dodal primátor Martin Baxa.

Plzeň se vojáků s bílou hvězdou dočkala 6. května 1945 a stala se posledním velkým městem, které na evropském kontinentu osvobodila 3. americká armáda generála George Pattona. Památka bojujících nebo padlých Američanů byla po roce 1948 znevažována a jakékoliv oficiální oslavy příchodu americké armády do Plzně byly až do roku 1989 nemyslitelné. Od roku 1990 se Plzeň každoročně v květnu pomyslně vrací do roku 1945. Na Slavnosti svobody přijíždějí desítky tisíc lidí z celého světa.

V minulosti už plzeňské Slavnosti svobody poctila svojí návštěvou také Madeleine Albrightová, která byla rovněž ministryní zahraničí USA. Do Plzně ovšem přijela už v době, kdy tento významný post nezastávala.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky ministr zahraničí USA, Mike Pompeo, Tomáš Petříček, návštěva Plzně, pomník Díky, Ameriko!, 75. výročí osvobození Plzně, Plzeň, USA, slavnost, návštěva, ministr zahraničí, Plzeňský Prazdroj, a. s., Patton Memorial Pilsen, Armáda Spojených států amerických

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mike Pompeo v Plzni položí květiny u památníku Díky, Ameriko! a pronese projev  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.