Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Koupaliště v Plzeňském kraji mají stále kvalitní vodu ke koupání

Venkovní koupaliště v Plzeňském kraji mají i na začátku srpna stále dobrou kvalitu vody. V žádném z hygieniky sledovaných koupacích míst není tolik sinic či jiného znečištění, které by pro plavce představovalo větší zdravotní riziko. Voda je podle nich všude vhodná ke koupání, na pětibodové škále hodnotí hygienici kvalitu sledovaných koupališť prvním nebo druhým stupněm.

Na koupališti v Blovicích zaznamenali na konci července zvýšené množství chlorofylu ve vodě. Kvalitní vodu oproti tomu mají plzeňské rybníky a v dolní části i přehrada Hracholusky. Koupání nedoporučují odborníci pouze v přehradě České údolí u Plzně, tam ale není žádné veřejně provozované koupaliště.

"Nádrž České údolí je zcela v režii sinic. Voda je totálně nevhodná ke koupání, ostatně málokoho by napadlo do ní lézt, protože páchne už z dálky," řekl novinářům hydrobiolog Jindřich Duras. Naopak Hracholusky se podle něj v dolní části vrátily k výborné kvalitě vody, průhlednost se u hráze zvýšila na 3,2 metru. "Sinice se již objevují, ale málo, netřeba si s nimi lámat hlavu," řekl. Směrem k hornímu konci přehrady se kvalita vody zhoršuje.

V Plzni nabízí velmi dobré podmínky Košutecké jezírko. Je bez sinic a s průhledností až kolem dvou metrů. "Soustava boleveckých rybníků je sužována suchem," řekl Duras. Kvalita vody je ale i tak dobrá.

Šídlovský rybník má kvůli nedávné opravě přelivu velmi nízkou hladinu, Třemošenský rybník je sice na plném stavu, ale kvůli stavebním pracím v okolí ho podle Durase k rekreaci doporučit nelze. Senecký rybník má už druhý rok kyselou vodu. V ní se daří specifickému druhu řas, díky nimž má voda světle zelené zabarvení.

"Jedná se o druhy, které nepředstavují žádné hygienické riziko," vysvětlil Duras. Kamenný rybník má naopak tradiční hnědavou barvu danou rašelinnými látkami. Ke koupání je podle Durase velmi příjemný, bez sinic. Sinice nemá ani Bolevecký rybník, chybí tam ale rekordních 115 centimetrů vody. Vodní rostliny to mají ode dna blíže ke hladině a rychle rostou. "Kvalita vody je dobrá, průhlednost kolem 1,75 metru. Plavci musejí počítat s tím, že se místy mohou setkat minimálně s úlomky vodních rostlin, které po kosení plavou po hladně. Žádná z vodních rostlin nepředstavuje žádné hygienické riziko či alergickou reakci," dodal Duras.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky voda, koupání, čistota vody, Plzeňský, Plzeňský kraj, koupaliště, rybník, Plzeň, Hracholusky, České Údolí, Blovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koupaliště v Plzeňském kraji mají stále kvalitní vodu ke koupání  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.