Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Lidé se zbavují nechtěných mazlíčků, záchranné stanice teď plní želvy

Želvy přijdou mnohým jako nenáročná zvířátka, opak je ale pravdou. Při správné péči se mohou dožívat i přes 40 let. Nejčastěji chovaným druhem je sladkovodní želva nádherná. Ta ovšem majitelům často přeroste přes hlavu, a tak se jí zbaví. Jenže do naší přírody nepatří a dokonce je považována za invazivní druh.

Během týdne nahlásili Plzeňané už dvě nalezené želvy nádherné. Ta první se procházela podél řeky Úslavy a skončila v péči odborníku z Akva Tery. O pár dní později zahlédl krunýř v trávě další kolemjdoucí. „Želvu nádhernou tentokráte objevil šestatřicetiletý Plzeňan na trávě za domem v ulici U Školky v Plzni na Slovanech. Majitel želvy se o ni může přihlásit v plzeňské záchranné stanici živočichů, kam ji strážníci z odchytové skupiny, kterým byla předána, odvezli,“ uvedla mluvčí strážníků Jana Pužmanová.

Želva nádherná je nejrozšířenější druhem vodní želvy na světě. Občas se stává, že majitele omrzí a tak ji vypustí do přírody. V té naší nemá želva ze severní Ameriky co dělat. V Česku má od roku 2016 status „invazivní druh“. Stejně tak platí pro Českou republiku i země Evropské unie zákaz dovozu, dalšího chovu a šíření.

Nemají problém přečkat naše zimy, navíc když jsou v posledních letech tak mírné. Ale zatím se nedokážou rozmnožit, na to nemáme u nás tak teplé léto. Když je to malinký, tak je to krásné a roztomilé do akvárka, jenomže ty vodní želvy poměrně rychle vyrostou a jsou dost kousavé. Není to žádný mazlík, dost nadělá a je hodně práce i s čištěním akvárka, takže to lidem občas přeroste přes hlavu,“ popisuje terarista Oldřich Mudra.

A přeroste i samotná želva. Samice mohou dorůstat kolem 30 centimetrů, samci jsou o něco menší. Každý by si proto měl chov jakéhokoli zvířete dobře promyslet. Vypuštěním do přírody škodíte nejen jemu, ale i okolnímu prostředí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto MP Plzeň

Štítky želva, chov, záchranná stanice, police, Plzeň, terarista, plaz, příroda, Evropská unie, Úslava, Česko, Plzeň 2-Slovany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé se zbavují nechtěných mazlíčků, záchranné stanice teď plní želvy  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.