Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Klikací rozpočet spouští město Plzeň, poskytne kompletní přehled svého hospodaření

To, po čem už delší dobu volali opoziční zastupitelé i veřejnost, se stává skutečností. Plzeň spouští novou aplikaci, takzvaný Klikací rozpočet. Každý díky ní získá detailní přehled o hospodaření města. Údaje se aktualizují každý měsíc a nabídnou kompletní přehled příjmů i výdajů krajské metropole, grafické pohledy na plnění jednotlivých položek rozpočtu.

Rozpočet je přístupný od 20. července 2020 na adrese https://rozpocetmesta.plzen.eu . Vyhledávání v nové aplikaci je jednoduché a intuitivní. „Jednoznačně tím naplňujeme současný trend, kdy se jako samospráva snažíme být v maximální možné míře transparentní a otevření, a to i co se týká nakládání s veřejnými financemi. V Plzni jsme už v roce 2015 spustili aplikaci nazvanou Rozklikávací rozpočet, která umožnila občanům získat základní přehled o rozpočtu města jako celku, a odděleně pak magistrátu i městských obvodů. Novou aplikací však jdeme ještě do větších detailů a provázaností,“ vysvětlil primátor Martin Baxa (ODS). 

„Každý si v aplikaci dokáže jednoduchým způsobem dohledat například stav dané investiční akce, kdy u každé významné položky uvádíme časový průběh akce ve členění zvlášť na projektovou dokumentaci a zvlášť na realizaci, uvádíme také hlavní dodavatele, vazbu na registr smluv, celkové náklady akce i grafické znázornění finančního plnění po celou dobu trvání akce,“ vysvětlil David Šlouf (ODS), radní pro oblast ekonomickou, bytovou a nakládání s majetkem, který měl přípravu a realizaci klikacího rozpočtu na starost.  

Město Plzeň pro letošní rok plánuje aktuálně na výdaje ve svém rozpočtu zhruba 8,8 miliardy korun. Peníze půjdou do řady oblastí a jsou určeny na provoz i investice. Z velkých stavebních akcí spustilo letos město například výstavbu technologického parku v areálu Světovar, kompletně revitalizuje lokalitu Zátiší včetně stavby 18 nových bytových domů a další.

Dokončovat se budou v krajské metropoli i již započaté projekty, například přestavba sportovního areálu Prokopávka, sběrný dvůr Na Bořích a jiné. Na straně příjmů počítá město pro letošní rok s částkou 6,4 miliardy korun. Záporné saldo tak Plzeň pokryje především z prostředků minulých let.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky klikací rozpočet, město Plzeň, aplikace, magistrát, transparentnost, rozpočet, Plzeň, ODS, Martin Baxa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Klikací rozpočet spouští město Plzeň, poskytne kompletní přehled svého hospodaření  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.