Počasí dnes20 °C, zítra14 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

V celostátním žebříčku odhalených pojistných podvodů je Plzeňský kraj na třetím místě

Na třetím místě celostátního žebříčku v počtu pojistných podvodů odhalených detektivy Generali České pojišťovny se umístil Plzeňský kraj. Jen za první pololetí letošního roku jde o podvody za 31 milionů korun. Celkový objem odhalených pojistných podvodů v ČR je letos 237 milionů korun.  

Na prvním místě žebříčku je překvapivě Jihočeský kraj s odhalenými podvody za 60 milionů korun, druhou příčku obsadila Praha, kde se suma způsobená podvodníky vyšplhala na 54 milionů korun.

„V celé republice nejvyšších finančních objemů dosahují pojistné podvody v oblasti majetkového a odpovědnostního pojištění podnikatelů. Za první pololetí se v tomto segmentu jednalo o částku téměř 160 milion korun, tedy skoro o polovinu všech odhalených pojistných podvodů,“ informovala Ivana Buriánková, mluvčí Generali Česká pojišťovna.

V pojištění motorových vozidel byly odhaleny podvody za více než 54 milionů korun, přičemž nejvyšších částek dosahují pokusy o pojistný podvod v oblasti škod na zdraví z povinného ručení. Podvodníci se také zaměřují na oblast životního a úrazového pojištění. „V úrazovém pojištění se v praxi nejčastěji setkáváme s případy, kdy se lidé snaží co nejvíce prodloužit dobu svého léčení, a tím neoprávněně získat od pojišťovny vyšší pojistné plnění. Už takové jednání je však pokusem o pojistný podvod. Ve snaze neoprávněně získat pojistné plnění lidé rovněž falšují lékařské zprávy,“ konstatovala mluvčí.

K pokusům o pojistný podvod jsou „náchylnější“ lidé s finančními problémy, ať se již jedná například o nepříliš úspěšné podnikatele, hazardní hráče nebo o osoby závislé na nejrůznějších návykových látkách. V oblasti pokusů o pojistný podvod se ale ocitá i řada jinak bezúhonných občanů tím, že se pokouší záměrně navýšit škodu u skutečně vzniklé pojistné události. Zarážející je, že lidé takové jednání nepovažují za špatné a neuvědomují si, že se tím dopouští trestného činu - pokusu o pojistný podvod.

Objem odhalených pojistných podvodů v jednotlivých krajích:

1.           Jihočeský kraj: 60,1 milionů korun

2.           Praha: 53,9 milionů korun

3.           Plzeňský kraj: 30,7 milionů korun

4.           Středočeský kraj: 19,6 milionů korun

5.           Moravskoslezský kraj: 19,5 milionů korun

6.           Pardubický kraj: 11,5 milionů korun

7.           Olomoucký kraj: 9,1 milionů korun

8.           Liberecký kraj: 8,5 milionů korun

9.           Jihomoravský kraj: 7,1 milionů korun

10.         Ústecký kraj: 7 milionů korun

11.         Královéhradecký kraj: 4,6 milionů korun

12.         Zlínský kraj: 2,7 milionů korun

13.         Karlovarský kraj: 1,6 milionů korun

14.         Vysočina: 0,7 milionů korun

Celkem celá ČR: 236,6 milionů korun

Ohodnoť článek

Tisková zpráva | Foto Pixabay.com

Štítky pojistný podvod, pojišťovna, detektivové, Plzeňský, podvod, Plzeňský kraj, Generali Česká pojišťovna, Česko, Praha, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V celostátním žebříčku odhalených pojistných podvodů je Plzeňský kraj na třetím místě  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.