Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Malé zajíčky nikdy nesbírejte a nikam je neodnášejte, apelují na lidi zvířecí záchranáři

Stejně jako každý rok, tak i letos se zvířecí záchranáři z Plzně potýkají s celou řadou případů, kdy jim do stanice lidé zcela zbytečně přináší „údajně opuštěná“ mláďata zajíců, nebo je volají k jejich nálezům. A opět záchranáři apelují na veřejnost. Mláďata nikam neodnášejte, vůbec jim tím nepomůžete!

Například mládě zajíce polního, které se narodilo v křoví u dětského hřiště v Arbesově ulici v Plzni na Borech přinesli lidé zbytečně hned třikrát. Jednou odloženého zajíčka našly děti, dvakrát ho vyčenichal pes. Je to problém městské zástavby a Plzně pak obzvláště!

„Zajíci se nám nastěhovali do měst a v Plzni jsou úplně všude. Samice vrhne hned několik mláďat, která od prvního dne vidí, jsou osrstěná, vypadají jako plyšáci a neustále se někam přesouvají. Samice je má „rozházená“ po sídlišti a malého zajíčka pak velice snadno najdete ve vysoké trávě mezi domy, v keři u hlavního vchodu do bytovky, parku, školním hřišti, větším kruhovém objezdu či uprostřed průmyslové zóny,“ upozorňuje šéf záchranné stanice Karel Makoň.

Navíc mláďata se neustále různě přesouvají a mění své stanoviště, aby je nevystopoval predátor. Jednoho zajíčka tak mohou lidí najít každý den úplně jinde. Matka je navštěvuje pouze večer, když je klid a tma. Aby je zbytečně nevystavovala nebezpečí a pachové stopě, potkají se v noci pouze na velice krátkou chvíli. Nakrmí je, očistí a zase odchází, proto také zajíci mají velice tučné a výživné mateřské mléko, aby kontakt s matkou byl co nejkratší a ideálně jen jeden za 24 hodin. I proto odchovat malého zajíce v zajetí je dost velký problém.

„Nenoste nám prosím mláďata zajíců, jelikož tím jim vůbec nepomůžete! V ideálním případě se snažíme stejně mláďata vrátit na lokalitu nálezu, nebo se musí dokonce kolikrát i utratit! Každé mládě se chová jinak a 99 procent přijatých mláďat se následně potýká s fatálními růstovými a dietními problémy. Stejná situace je i u srnčí a spárkaté zvěře, kde navíc uměle odchované mládě už nelze vůbec vypustit,“ zdůrazňuje Makoň.

Velice důležitá je v těchto případech hlavně prevence, znalost problematiky a informovanost veřejnosti. Samotná mláďata by nikdo neměl nikam odnášet. „Dříve než je seberete, je dobré se poradit s místně příslušnými kolegy a odborníky,“ dodal šéf záchranné stanice živočichů.

Ohodnoť článek

Foto DESOP

Štítky DESOP, Karel Makoň, záchranná stanice, zajíci, mláďata, zajíc, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Malé zajíčky nikdy nesbírejte a nikam je neodnášejte, apelují na lidi zvířecí záchranáři  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.