Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Expedici plzeňských cestovatelů po stopách Hanzelky a Zikmunda zbrzdil koronavirus, vyjedou v říjnu

Koronavirová pandemie překazila plány cestovatelské dvojice Tomáš Vaňourek a Lukáš Socha. Na svoji druhou velkou cestu po stopách slavných cestovatelů Hanzelky & Zikmunda do Afriky a Ameriky se měli vypravit 22. dubna. Kvůli uzavřeným hranicím nikam neodjeli. Nově je jejich odjezd naplánován na podzim letošního roku.

První expedice kopírující cestu legendární dvojice Miroslava Zikmunda & Jiřího Hanzelky zahájili Tomáš Vaňourek a Lukáš Socha 3. dubna 2018. Napříč celým euroasijským kontinentem procestovali během 262 dnů 32 zemí a překročili 22 časových pásem. Od Turecka až po Rusko urazili téměř 130 tisíc kilometrů. Ze své cesty přivezli oživené snímky Hanzelky a Zikmunda pořízené v letech 1959-1964 jako odkaz svým slavným předchůdcům. Na cestě napsali cestopis s názvem Zikmund100 a natočili spolu s filmovým týmem dokumentární film Cesta jako žádná ze sta. Uspořádali putovní fotografickou výstavu a absolvovali nespočet besed.

Expedice Z101 navazuje na úspěšný projekt Zikmund100 z roku 2018 a usiluje o zopakovaní první cesty Jiřího Hanzelky a Miroslava Zikmunda napříč Afrikou a Amerikou z let 1947 až 1950. Cílem jejich expedice je zmapovat ze stejných pozic, jak moc se změnila místa, která jejich předchůdci zdokumentovali před více než 70 lety. S cestovatelem a spisovatelem Tomášem Vaňourkem, který expedici Z101 organizuje a je jejím hlavním protagonistou, jsme si aktuálně popovídali o dalších plánech Expedice Z101. Poprvé jsme mluvili o expedici na začátku koronakrize. Celý článek zde.

Jak jste prožili období koronavirové izolace?

Koronu jsme přežili, ale kvůli koroně jsme vlastně přišli o rozpočet na celou expedici, spadnul nám na celých 18 procent. V uplynulých měsících jsme se snažili najít nové partnery z jiných oblastí a to se nám vlastně podařilo až teď. Jsem venku z korony a máme už v Plzni auto na expedici od Aleše Lopraise. Řešíme nové polepy s novými partnery. Některé bývalé bohužel korona postihla příliš tvrdě a museli se partnerství alespoň pro letošní rok vzdát.

Situace ve světě se pomalu uklidňuje, podaří se vám letos vyrazit na cestu?

Od vyhlášení nouzového stavu v březnu letošního roku jsme dlouho neměli žádné relevantní informace, jimiž bychom se v souvislosti s připravovanou cestou mohli řídit. Navíc s možností uzavření hranic České republiky, potažmo většiny států světa, se mohlo jen těžko počítat dopředu. My víme, že chceme v prosinci oslavit nedožité 100 narozeniny pana Hanzelky a k tomu směřujeme všechno. Takže čekáme na chvíli, kdy se oficiálně otevřou hranice severní Afriky, tedy Maroko, Alžírsko, Tunis, Mauritánie, Západní Sahara, Egypt. Máme zprávy, že do konce června by se mělo otevřít Španělsko. Neoficiálně se v té lokalitě mluví o tom, že jakmile se otevřou španělské hranice tak bude obrovský tlak na to, aby se otevřely hranice severní Afriky, která je na tom kriticky závislá. Nevyjedeme symbolicky ve stejný den jako H+Z před více než 70 lety, nicméně víme, že už na podzim letošního roku se nám podaří tento významný okamžik zahájením Expedice Z101 připomenout. Reálně bychom mohli odjet v průběhu října tohoto roku.

Máte zprávy o tom, co se děje aktuálně v Africe?

Může samozřejmě přijít druhá vlna pandemie, Afrika má vyhlášený vojenský stav, tam teď všude vládne armáda. To znamená, že ta situace může do konce června zmizet a ty země mohou fungovat jako předtím. Nebo armáda setrvá na aktuálních pozicích. Oni nemají potřebu to nějak hlásit dopředu. Ti jsou tam od toho, aby udržovali pořádek, zatímco vláda se musí politicky zpovídat voličům.

Přiblížíte nám plány vaší cesty?

Expedice bude zahájena v Africe a ukončena v roce 2023 v Americe.  Na expedici Z101 nás čeká více než 70 tisíc kilometrů, projet máme dva kontinenty a trasa vede přes více než 60 různých zemí. Celé putování spojují dvě vzájemně provázané osy, ta první je zaměřena na kulturu a kulturní dědictví, bude ukazovat proměnu míst, která H+Z navštívili a symbolicky spojí Českou republiku s černým kontinentem a Amerikou. Druhá osa se zaměří na obchodně-diplomatické aktivity. Ve spolupráci s českými institucemi a partnery podpoří český export prostřednictvím prezentace zapojených českých značek a reprezentace jejich produktů. Bude se rovněž podílet na přípravě analytických podkladů zaměřených na specifické potřeby jednotlivých komerčních subjektů a státních institucí.

Mluvil jste, že pojedete autem od Aleše Lopraise. Co je to za vůz?  

To auto je expediční speciál jezdící jako doprovodné vozidlo, je to pick-up, původně to byl Nissan Navara, ale je kompletně upravený, má novým motor, nové závěsy, má to nové nástavby. Je to prostě nabušený expediční speciál. Aleš Loprais nám ve spolupráci s autoklubem domluvil, že nám udělají lehkou přípravu v nehostinných podmínkách, abychom se naučili to auto co nejlépe ovládat v krizových situacích.

Jak se vlastně na celou expedici připravujete?

V pauze, která nám vznikla, intenzivně jednáme s původními i novými partnery i nadále se věnujeme tvrdé fyzické přípravě, studujeme podklady týkající se politické, ekonomické i bezpečnostní situace zemí, které v rámci expedice Z101 navštívíme. Věřím, že na podzim vyrazíme!“ uzavírá Vaňourek.

Ohodnoť článek

Foto Tomáš Vaňourek/Lukáš Socha

Štítky cestovatelé, Zikmund101, Zikmund100, Vaňourek a Socha, expedice, koronavirus, Jiří Hanzelka, Miroslav Zikmund, cestovatel, Afrika, Amerika, podzim, Aleš Loprais, Turecko, Rusko, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Expedici plzeňských cestovatelů po stopách Hanzelky a Zikmunda zbrzdil koronavirus, vyjedou v říjnu  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.