Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Platforma bojující proti výstavbě úložiště jaderného odpadu pokračuje ve své činnosti

Na pokračování svých aktivit i po oznámeném výběru čtyř preferovaných lokalit pro vybudování hlubinného úložiště vysoce radioaktivního jaderného odpadu se dnes v Chanovicích na Klatovsku shodli členové platformy bojující proti úložišti. Novým mluvčím platformy bude od 1. července starosta Chanovic Petr Klásek. 

I nadále bude Platforma proti hlubinnému úložišti usilovat o změnu vládního přístupu tak, aby jediným řešením problému jaderných odpadů nebylo konečné hlubinné úložiště v roce 2065, a také aby obce i veřejnost měly zákony dostatečně garantované možnosti hájit své oprávněné zájmy při rozhodování právě o úložišti.

Platforma zatím čeká na reakci ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka na svoji výzvu, aby před závěrečným rozhodnutím o výběru lokalit nechal dosavadní postup a závěry Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) zhodnotit nezávislým odborným oponentním řízením, jak je v obdobných případech obvyklé.  

Členové Platformy odhlasovali přijetí obce Kovčín z lokality Březový potok, nyní tedy sdružuje 49 členů 33 obcí a měst a 16 spolků. Platformu proti hlubinnému úložišti bude na další šestiměsíční období od 1. července jako mluvčí zastupovat starosta Chanovic Petr Klásek.

Jiří Popelka, starosta města Jistebnice z lokality Magdaléna a dosavadní mluvčí Platformy proti hlubinnému úložišti řekl: „Těší mne, že se i zástupci obcí a spolků z lokalit, které mají být z vyhledávání úložiště vyřazeny, vyslovili pro aktivní podporu cílů naší Platformy. Nyní to je trvající požadavek na oponenturu metodiky a výsledků výběru lokalit do další etapy a nezbytnost zlepšit postavení obcí v nově zákoně.“

Z původních devíti lokalit se bude vybírat ze čtyř finálních. Ve hře tak zůstává Březový potok na Klatovsku, Janoch u Temelína, Horka na Třebíčsku a Hrádek na Jihlavsku. Úplně nejžhavějším kandidátem je potom lokalita Janoch u Temelína, což je logické i hlediska následného transportu vyhořelého jaderného paliva z elektrárny.

Z devítky vytipovaných lokalit začátkem června vypadly lokality Kraví hora na Žďársku, Čertovka na pomezí Ústeckého a Plzeňského kraje, Magdaléna na Táborsku, Čihadlo na Jindřichohradecku a lokalita Na Skalním u Dukovan.

Úložiště, v němž by měly být trvale v hloubce půl kilometru uloženy tisíce tun vyhořelého paliva z jaderných elektráren, má v ČR vzniknout do roku 2065. Nyní se vyhořelé palivo z jaderných bloků ukládá do meziskladů přímo v areálech elektráren. Náklady na vybudování hlubinného úložiště jsou spočteny na 112 miliard korun.

V podzemí finální lokality by měl skončit vysoce nebezpečný odpad s garancí bezpečnosti po další statisíce let. Proti vybudování skladiště bojuje Platforma proti hlubinnému úložišti, sdružující 35 obcí a 16 spolků ze všech původně prověřovaných lokalit.

Ohodnoť článek

Foto OÚ Chanovice

Štítky úložiště, radioaktivní odpad, protest, pochod, atomový zákon, výběr lokalit, odpad, Chanovice, okres Klatovy, Správa úložišť radioaktivních odpadů, Karel Havlíček, Jaderná elektrárna Temelín, Česko, Kovčín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Platforma bojující proti výstavbě úložiště jaderného odpadu pokračuje ve své činnosti  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.