Počasí dnes13 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Venku jí mít nemusíme, uvnitř ano. Roušku. Jaká další omezení přetrvají?

Od pondělí 25. května se uvolní některá opatření, řada jich ale zůstane. Jaká to budou? Máme pro vás přehled, co je třeba nadále dodržovat.

Platná zůstavají především zvýšená hygienická opatření, častá desifeknce například obchodů i dodržování rozestupů. Nosit roušku je  nově povinné pouze v uzavřených prostorech, v MHD nebo v případě, že se vyskytnete u ostatních na blíže jak na dva metry. I po 25. květnu bude platit zvýšená ochrana obyvatel domovů pro seniory a podobná zařízení. 

Obchody, restaurace

Platná také zůstává vyhrazená doba pro nákupy osob nad 65 let ve větších prodejnách potravin i drogerií. Pokud lidé zavítají na otevřené venkovní trhy, musí počítat s tím, že si na místě nekoupí občerstvení. V samoobsluhách by měli prodejci zajistit dostatek jednorázových rukavic. Otevírací doba restaurací i například barů je omezena od 6 ráno do 23 hodin.

Školy a školky

V Plzni se v pondělí vrátí zpět do lavic zhruba 43 procent žáků prvního stupně. Deváťáci do školy nastoupili už 11. května. Od pondělí se otevřou všechny základní školy zřizované městem. I tady platí hygienická opatření. Podrobné informaci naleznou rodiče na webových stránkách škol, řada zařízení navíc obesílala rodiče i emailem.

V pondělí otevře své brány také 46 mateřských škol, které spadají pod město. Pouze školka ve Schwarzově ulici se otevře s týdenním zpožděním.

Až do konce školního roku jsou také zakázány oblíbené školy v přírodě nebo vícedenní výlety.

Kina, divadla, kulturní akce

Hromadné akce se smí účastnit maximálně 300 lidí. Pořadatel by měl zajistit, aby od sebe hosté dodržovali předepsané rozestupy. Pokud nebude počet nakažených významně narůstat, mohl by být počet hostů na akcích zvýšen na 500 a to od 8. června.  Řada kulturních stánků, přesto ani od pondělé neotevře. Psali jsme ZDE

Kadeřnictví, kosmetické služby

Kdo v tomto odvětví podniký má povinnost nadále používat takzvanou zdvojenou ochranu dýchat cest. Kromě roušky, tak nosit navíc třeba ochranných štít.

Cestování

I tady platí dál omezení a to až do 13. června.  Hranice lze překracovat jen na vybraných přechodech. Stále také platí povinnost předložit při vstupu do země negativní test na covid-19, jinak musí cestujícící do karantény. O změnách se stále jedná.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vít Hassan

Štítky COVID-19, koronavirus, opatření, omezení, Plzeň, rouška

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Venku jí mít nemusíme, uvnitř ano. Roušku. Jaká další omezení přetrvají?  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.