Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Mohou otevřít, ale nevyplatí se jim to. Kulturní stánky v Plzni stále zůstávají zavřené

Ani možnost pořádání kulturních akcí do sta účastníků nedovolují řadě divadel otevřít. Podmínky, která vláda vydala jsou pro provozovatele značně neekonomické. Někteří proto přistoupili i k alternativnímu programu. Z jeviště míří na obrazovky.

,,Do konce června neotevřeme, protože současná bezpečnostní opatření a pravidla, která jsou nastavená, neumožňují v našich prostorách hrát a když už, tak pro třetinu diváků . To je pro naše divadlo neekonomické, takže mi neotevíráme. Začínáme sezónu až 7. září,“ popisuje situaci v divadle Pluto jeho umělecký šéf Jiří Bláha.

Pandemie se dotkla i menších souborů. Za normálních okolností by divadelní spolek Jezírko teď finišoval s přípravou na Zámecké divadelní slavnosti. Ty se měly konat v zámeckém parku rodiny Lobkowiczů a letos přesně podvacáté. Teď jsou zrušené. Kulaté výročí proto oslaví až za rok.

,,Tím, že jsem nemohli hrát jsme přišli o jediný zdroj příjmů, ze kterého hradíme zkušebny a kulisárny, takže budeme doufat, že se dohodneme na snížení nájmu nebo budeme úspěšní při žádání dotací,“ řekl nám David Adámek, vedoucí divadelního spolku Jezírko.

Zkusíme to

Předprodej vstupenek na podzimní a zimní  představení v Měšťanské Besedě běží už pondělí. Samotných herců v divadle se tak zatím nedočkáme. Těch na plátně ale ano.

„S kapacitou do sta osob se vejdeme pouze s kinem, takže začne promítat pouze kino Beseda. A to od června za podmínek, které jsou teď dané. Samozřejmě se nám tím výrazně sníží kapacita kina, přesto jsme se rozhodli, že to zkusíme,“ shrnuje Hana Kulawiaková z Měšťnaské Besedy

Od června otevře své brány Divadlo Alfa. Na plánu má tři dětská představení. Hrát se bude v souladu s hygienickými opatřeními. Proto uvede divadlo menší loutková představení pro dvacet až čtyřicet diváků. Herci budou hrát se zakrytým obličejem nebo za dekorací.

 „Herci mohou hrát s rouškou, aniž by představení nějak změnili. Pravděpodobně provedeme i preventivní testování, abychom vyloučili onemocnění covid-19 u herců a personálu, kteří budou v kontaktu s diváky. V divadle ani v jeho okolí se infekce neobjevila, jsme tedy celkem klidní a v bezpečí." vysvětlil ředitel Divadla Alfa Jakub Hora.

Jde to i jinak

Řada pořadatelů přistoupila i k alternativám. Například v Moving Station bylo možné zakoupit vstupenky na NIC. Diváci tak mohli umělce alespoň takto podpořit. Do tohoto projektu se zapojila i Měšťanská Beseda. Ta zároveň přesunula své kino na čas do domácností.

,,Kino Beseda promítalo virtuálně a ti prostřednictvím Asociace provozovatelů kin, kteří streamovali filmy převážně české a o víkendech dětské. Připojili jsme si i do projektu Moje kino, to je další projekt virtuálního streamování a to probíhá pořád až do června,“ shrnuje Kulawiaková

Na monitory počítačů zavítalo i Divadlo Alfa. To nabídlo své hry prostřednictvím Youtube kanálu ALFA zírá. Tam je možné se podívat na záznamy představení i  zkusit kvízy nebo návody, jak si doma vyrobit loutku.

,,Využíváme k tomu náš bohatý archiv, který technicky upravujeme, například doplňujeme texty k písničkám, aby se je děti s rodiči mohly naučit zpívat. Nově tvoříme audioverze našich inscenací,“ doplňuje ředitel divadla.


 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky divadlo, kultura, COVID- 19, vstupenky, kino, Beseda, Pluto, Jezírko, Alfa, představení, Plzeň, herec, Divadlo Alfa, projekt, Jiří Bláha, kulturní akce, Lobkovicové, Jakub Hora, Měšťanská beseda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mohou otevřít, ale nevyplatí se jim to. Kulturní stánky v Plzni stále zůstávají zavřené  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.