Počasí dnes19 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Zájem o zvířata z útulku vzrostl, může za to hlavně pandemie

Zájem o adopci nebo venčení psů z útulku za poslední měsíce enormně vzrostl. Může za to hlavně pandemie koronaviru. Podle řady odborníků se lidé doma zkrátka nudí. Pořízení psa v této době ale může mít své pro i proti.

To pořízení může být plus, že mají majitelé dlouhou dobu na to se s těmi pejsky sžít a věnovat se jim úplně maximálně. To je plusové. Ale přesně také tam může být to mínus, že je to napadlo tak emočně, že nemají co dělat a nudí se. A to může být naopak zase špatně, že to neodhadli a zjistí, že je ta hračka za chvilku přestane bavit," popisuje Martin Kuna ze Spolku na ochranu zvířat.

Další otázkou je, co nastane ve chvíli, až majitel začne opět chodit do práce a nebude mít na pejska čas. Martin Kuna poukazuje i na fenomén takzvaných množíren. Přesná čísla je ale těžké zjistit.

Nejsou na to úplné statistiky, ale údajně ty množírny, které tady u nás jsou, tak ty jsou hlavně kvůli tomu, aby se tu chovala ta zajímavá plemena pro vývoz do Německa. Možná tohle k něčemu bude, že teď je vlastně dva měsíce  uzavřená hranice a oni se tam s těmi psy nedostanou. Nebo dostanou hůře, ale je to pro ně komplikovanější. Na druhou stranu se tím pádem se otevře ten trh tady u nás," dodává Marin Kuna.

Má to i svá pozitiva

Zvýšený zájem o adopci i venčení pocítili v posledních dnech i v plzeňském útulku. Ještě víc je překvapilo, jaký dopad mělo omezení návštěv na samotné psí svěřence.

Tím jak k nám nechodila veřejnost, tak jsme měli u psů menší průjmy a zvracení, protože lidi, co k nám přijdou na návštěvu, tak chtějí pejskům přilepšit a spíš jim přihorší. Protože pokud jim dají něco, na co nejsou zvyklý, tak to pak má tento dopad," komentuje vedoucí útulku v Plzni Petr Kokoška.

Samotný útulek je pro veřejnost již otevřen. Ovšem i tady bude nutné dodržovat nová pravidla.

Samozřejmě máme bezpečnostní opatření, pokud chce někdo z těch venčitelů venčit, tak musí mít vlastní vodítko a samozřejmě roušky," doplňuje Kokoška.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky COVID-19, utulek, pes, adopce, množírna, Plzeň, pandemie covidu-19, pandemie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zájem o zvířata z útulku vzrostl, může za to hlavně pandemie  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.