Plzeňský Prazdroj, největší tuzemský pivovar, otevřel na své populární prohlídkové trase novou expozici zasvěcenou surovinám. V bývalé šrotovně sladu si mohou lidé jednotlivé složky prohlédnout, osahat, ochutnat či si k nim přivonět. Multimediální koncept výstavy vyšel na 16 milionů korun a zahrnuje také obří projekce. Podle zástupců pivovaru představuje výstava legendární plzeňský ležák takzvaně od semínka po sklenici.
„Po několika letech plánování se nám podařilo změnit starou expozici surovin, která za sebou měla 17 let provozu. Za ty roky tudy prošly miliony lidí. Jsme zároveň v architektonicky velmi zajímavém prostoru. Je to jedna z posledních zachovalých železobetonových staveb, která byla postavena ještě podle architektury první republiky po druhé světové válce,“ přiblížil Rudolf Šlehofer, manažer pro turismus a tradice.
Návštěvníci do expozice přicházejí, aby se seznámili s hlavními surovinami, bez kterých by pivo nemohlo vzniknout. Hlavní roli tak hraje sladovnický ječmen, žatecký chmel, měkká plzeňská voda a unikátní kmen vlastních pivovarských kvasinek. Expozice nabízí komplexní multisenzorický zážitek, při němž příchozí zapojují svůj zrak, sluch čich, chuť i hmat.
„Účastníci prohlídky tak mohou například ponořit ruce do zrnek sladu nebo přičichnout k žateckému chmelu a ochutnat jeho hořkost. Pro část věnovanou kvasinkám jsme dokonce namíchali speciální interiérovou vůni inspirovanou čerstvou vůní pivovarských kvasinek. Při její přípravě byly do vonné báze skutečně přidány pivovarské kvasinky, ze kterých se plzeňské pivo vyrábí," doplňuje Pavla Mášková, manažerka návštěvnických služeb Plzeňského Prazdroje. Závěrečná část nové expozice vzdává hold umu rozmanitých profesí, například bednářů, sladovníků, laborantů a sládků.
Středa, 5. března 2025, 10:30
Tradiční jarní smolení dubových ležáckých sudů vážících až 950 kilogramů odstartovala bednářská parta v pivovaru Plzeňský Prazdroj. Nový vnitřní povrch ze smoly uvařené podle vlastní receptury aktuálně dostane 20 ležáckých sudů z více než stovky....
Základ expozice tvoří hyperrealistické animace, které se promítají na obloukových velkoformátových projekčních plochách s rozměry 5 x 4,5 metru. Projekce přibližují jednotlivé suroviny v přirozené podobě. Třeba u zrna ječmene návštěvníci uvidí jeho postupnou přeměnu ve slad. Stejně tak se seznámí s životem unikátních pivovarských kvasinek, které lze za normálních okolností detailně pozorovat pouze pod mikroskopem.
„Vědomě jsem do vizuálního stylu zapracoval lidský prvek - dlaně, doteky, gesta. Je to podprahový signál, že pivo vzniká z rukou. Surovina je krásná, ale sama o sobě nestačí. Teprve lidská práce dokáže přeměnit suroviny na výjimečné pivo,“ doplnil Alex Jindrák, jeden z autorů expozice ze společnosti Modified Studio. „Když jsme viděli tento nádherný prostor, tak jsme si řekli, že ho chceme otevřít a dát průchod architektuře. I proto jsme vymysleli tyto monumentální projekční plochy,“ dodal s tím, že zhruba rok trvalo vytvořit koncept této výstavy.
Chceš nám něco sdělit?Napiš nám