Největší český pivovar s vědci zkoumá možnosti pěstování sladovnického ječmene

Autoři | Foto Mendelova univerzita v Brně

Jak pěstovat základní surovinu pro výrobu piva s ohledem na klimatické změny? Na to se snaží přijít plzeňský pivovar ve spolupráci s brněnskými vědci z Mendelovy univerzity, zemědělci a Českou zemědělskou univerzitou. Jejich cílem je, aby se plodina dokázala přizpůsobit stále zhoršujícím se podmínkám, a přitom zůstala zachována kvalita zrna. Sladovnický ječmen je totiž pro výrobu piva zcela zásadní.

Vědci aktuálně pracují na výzkumu, který se zaměřuje na regenerativní způsob pěstování se začleněním meziplodin a s omezením zpracování půdy. V praxi to funguje tak, že na polích ponechávají posklizňové zbytkem a do osevního postupu pak řadí druhově bohaté meziplodiny. Ty následně zabraňují vzcházení plevele, zadržují vlhkost a vyživují půdu.

„V současné době jsou srážky hodně intenzivní a nárazové, v případě že na půdě není žádný pokryv nebo je minimální, půda eroduje a rozrušuje horní vrstvu, což je pro půdu docela náročný proces. Vegetační kryt tato rizika minimalizuje. Regenerativní zemědělství ideálně spěje k tomu, že půda na poli bude vegetací pokryta celý rok,“ vysvětluje Kateřina Kuchaříková z Ústavu agrosystémů a bioklimatologie Mendelovy univerzity v Brně.

Chmelové EKG v projektu plzeňského pivovaru odhalilo příčiny letošní velmi špatné chmelařské sezóny

Neobvyklé chování chmelových rostlin výrazně ovlivnilo letošní velmi nevydařenou chmelařskou sezónu. Rostlinám vadily extrémní výkyvy počasí v letních měsících, kdy se střídaly dlouhé vlny veder a sucha a krátké intenzivní deště. Jde o zjištění...

 

Tradiční postupy doplňují i moderní technologie „smart farming“.  Jedná se o chytré meteorologické senzory zaznamenávající průběh povětrnostních podmínek na vybraných místech pokusu či metody umožňující celoplošné mapování porostu. Sem patří zejména dálkový monitoring pomocí družic zachycující vývoj porostů plodin a bezpilotní snímkování drony, které v několika termínech poskytuje velmi přesné údaje o stavu rostlin, poškození porostu či zaplevelení.

S prvními pokusy začali výzkumníci před dvěma roky na třech lokalitách. V práci budou pokračovat až do roku 2027. „Výnos zrna ječmene a jeho kvalitativní parametry byly v prvním roce plného zavedení postupů regenerativního pěstování na dvou lokalitách vyrovnané či nižší jen o jednotky procent u regenerativní varianty. Na třetí lokalitě byl ale zaznamenán výrazný propad vlivem poškození porostu hraboši, které mohou představovat v regenerativním zemědělství zásadní problém,“ uvedl Vojtěch Lukas z Ústavu agrosystémů a bioklimatologie.  

Pro Plzeňský Prazdroj je sladovnický ječmen nezbytnou surovinou. Pivovar si dává záležet na českém původu ječmene a tuzemské produkci sladu, u které lze lépe kontrolovat kvalitu výroby,“ dodal Jakub Zaoral, manažer udržitelnosti v plzeňském pivovaru, který výzkumný projekt koordinuje.

.

Ohodnoť článek

Chceš nám něco sdělit?Napiš nám

Napiš do redakce

Pošli nám tip na článek, reakci na daný článek nebo jakoukoliv zpětnou vazbu.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Štítky sladovnický ječmen, pivovarnictví, klimatické změny, vědecký výzkum, osevní postupy, zemědělství

Komentáře

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.