Počasí dnes28 °C, zítra26 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Šumavský Špičák zahájí letní sezónu 1. května, pojede lanovka, bike park i rozhledna

Letní sezónu zahájí sportovní areál na šumavském Špičáku už na prvního máje, stejně jako loni. Veřejnost bude mít k dispozici lanovku na vrchol Špičáku, bikepark i rozhlednu. Provozní řád střediska ovšem aktuálně zohledňuje vládní nařízení kvůli pandemii.   

„Lanovka na vrchol Špičáku k rozhledně bude od pátku 1. do neděle 3. května v provozu od 10 do 16 hodin, stejně tak rozhledna. Nahoru přepravíme pěší turisty, cyklisty a bikery, kteří mají hned od úvodního dne k dispozici bez omezení všechny trati bikeparku,“ uvádí vedoucí střediska služeb Ski&Bike Špičák Jan Kasík. Individuální výuku dětí, začátečníků i pokročilých bikerů zahajuje taktéž 1.5. i stále více oblíbená místní biková škola. K dispozici bude i půjčovna kol.  

Areál se v dalších týdnech otevře opět od pátku 8. do neděle 10. května a potom každý další víkend až do 15.června, kdy zahájí každodenní provoz. Tyto podmínky respektující ochranu zdejší přírody loni dohodlo vedení areálu s CHKO Šumava. „Teprve od 15.6. do 15.9. se otevřou i cesty z vrcholu Špičáku na Černé i Čertovo jezero, včetně naučných stezek, co po nich vedou. Dojde také k rozšíření dalších aktivit v areálu,“ řekl Kasík.      

Návštěvníci musí samozřejmě brát i tady ohledy na vládní nařízení spojená s pandemií koronaviru. Ve Ski&Bike Špičák tomu proto přizpůsobili i provozní a návštěvní řád. „Na lanovce budou smět jet nejvýše dva pasažéři, obsluha areálu bude dbát i na omezený počet lidí na rozhledně. Areálová gastro zařízení pak budou poskytovat občerstvení jen skrze výdejové okénko,“ upřesňuje šéf střediska.

K dispozici budou ve zvýšené míře hygienické prostředky včetně desinfekce a samozřejmě platí povinnost nosit roušky, jak to stanovuje vládní nařízení. Pozor si návštěvníci musí dávat i na větší rozestupy například při nástupu na lanovku, na rozhledně nebo u výdejových oken s občerstvením. To bude otevřeno jak u lanovky, tak u rozhledny.    

Návštěvníci musí zároveň respektovat pravidla ochrany zdejší přírody nacházející se z větší části v několika zónách CHKO Šumava. Neměli by hlavně kvůli hnízdění místních ptáků vstupovat do chráněných lokalit, ani na další stezky či cesty než jen na ty, které jsou od 1. května do 15. června určeny pouze bikerům, pěším turistům nebo cyklistům.

"Z novinek letos asi veřejnost nejvíce ocení dva dalekohledy pokrývající svým zorným polem výhled jak do českých údolí, tak do blízkého německého příhraničí i na vzdálené vrcholky Alp. Ski&Bike Špičák investoval v souhrnu údržby i vybudování nových prvků do letní sezony 2020 okolo tří milionů korun," dodal mluvčí střediska Karel Samec.

    

Ohodnoť článek

Foto Ski&Bike Špičák

Štítky Špičák, Ski&Bike Špičák, letní sezóna, lanovka, bike park, rozhledna, turistický ruch, Šumava, lanová dráha, léto, Svátek práce, pandemie covidu-19, CHKO Šumava, Alpy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šumavský Špičák zahájí letní sezónu 1. května, pojede lanovka, bike park i rozhledna  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.