Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Škola pomáhá zachránit populaci rorýsů a jiřiček instalací hnízd a budek

Dvacítku hnízd pro jiřičky umístili dobrovolní ochránci přírody na budovu tělocvičny Základní školy ve Štěnovicích u Plzně a dalších 20 speciálních hnízdních budek pro rorýse připevnili na komín od bývalé kotelny. Důvodem byla skutečnost, že po kompletní rekonstrukci a zateplení budovy zanikly desítky přirozených historických hnízdních dutin pro rorýse obecné a pryč přišla i všechna hnízda jiřiček obecných.

V důsledku ztráty hnízdišť populace rorýsů a jiřiček ve Štěnovicích výrazně klesly. Toho si všimla učitelka Jitka Hněvsová a spolu s vedením školy ve Štěnovicích kde učí a obcí, začala věc řešit. Spojila s Pavlem Steinbachem, který je členem spolku DESOP a má z loňska zkušenosti s instalací náhradních umělých hnízd pro jiřičky na nedalekém nákupním centru Olympie. Pro byl i nový ředitel štěnovické základky a pak už nic nestálo v cestě instalaci hnízd i hnízdních budek.

„Náš spolek DES OP řešil technickou stránku věci a realizaci. Škola nakoupila budky a dojednala možnost osazení náhradních hnízdišť zpět na budovu školy. Nebyla to jednoduchá a laciná akce, ale škola má děti hlavně vychovávat a sama jim jít příkladem. Navíc předešlé vedení školy ptáky neřešilo a nepostupovalo podle zákonem stanovených pravidel. Jsme rádi, že nové vedení se k problému postavilo čelem, navíc dalo celému projektu i další rozměr,“ uvedl Karel Makoň, šéf plzeňské záchranné stanice živočichů.

Krom toho, že ptáci mají zpět alespoň část svých bývalých hnízdišť, zapojili pedagogové akci i do výuky přírodopisu a vzdělávání dětí. Bohužel ne každá škola si to ale uvědomuje a je ochotna na podobné věci přistoupit. Teď už jen aby se jiřičky a rorýsi do Štěnovic zase vrátili.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Táňa Typltová

Štítky škola, hnízda, ptáci, budky, DESOP, hnízdo, instalace, Štěnovice, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Škola pomáhá zachránit populaci rorýsů a jiřiček instalací hnízd a budek  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.