Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zimní srážky nenaplnily Bolevecké rybníky v Plzni, stále jim chybí voda

Letošní zima nebyla v Plzni dostatečně bohatá na srážky, aby se doplnila voda v oblíbených rekreačních rybnících Bolevecké soustavy. Po dvou velmi suchých letech všechnu vodu ze srážek v zalesněné části absorbovalo vysušené povodí.

"Na sídlištích, která stojí na čtvrtině povodí Boleveckého rybníka, zase všechna dešťová voda místo do rybníka odtekla do kanalizace. Hladina rybníků tak stoupla po zimě jen o centimetry. Například největší a rekreačně nejvíc využívaný Bolevecký rybník má nyní před začátkem sezony 96 centimetrů podstav," informoval novináře hydrobiolog Jindřich Duras. Některé rybníky podle něj čeká krušná sezona.

Jen za minulý rok klesla hladina Boleveckého rybníku o 30 centimetrů, v ještě sušším roce 2018 dokonce o 60 centimetrů. Na podzim tak byla až 102 centimetrů pod přelivem. Přelivem voda přetékala naposledy začátkem roku 2017. Po letošním suchém lednu spadlo podle Durase v únoru 62 milimetrů srážek, což je poměrně hodně. Hladinu Boleveckého rybníka to ale zvedlo jen o šest centimetrů. Březnových 25 milimetrů srážek s hladinou na Boleveckém rybníku vůbec nehnulo. Déšť buď vsáklo vyprahlé povodí nebo odtekl kanalizací.

Dostatek vody je nyní v Kamenném a Třemošenském rybníku, malý rybník Nováček je po výlovu, Šídlovský rybník má podstav, protože se bude opravovat přeliv, Seneckému rybníku chybí 150 centimetrů vody. V roce 2017 ho město odbahňovalo a od té doby se ještě nenapustil. Desítky centimetrů podstav má i rybník Košinář. V Boleveckém rybníku, který má podle Durase se spojeným malým rybníkem Chobotem objem asi milion metrů krychlových, tak nyní polovina vody chybí.

Voda má ale podle hydrobiologa výbornou kvalitu, například v Boleveckém rybníku. "Kouzlo čisté vody v rybníku závisí na vodních rostlinách, ty se ale musejí pořád kosit a odklízet. Když ale nám klesla o metr hladina vody, vyžínací loď má problém najít někde na břehu místo, kde by mohla zakotvit a vyložit posekanou vodní biomasu," uvedl Duras.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Plzen.eu

Štítky Bolevecký rybník, stav vody, voda, srážky, rybník, Velký Bolevecký rybník, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zimní srážky nenaplnily Bolevecké rybníky v Plzni, stále jim chybí voda  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.