Počasí dnes15 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 10. října 2024  |  Svátek má Marina
Bez reklam

Agentura cizince řekla, že nemá nárok na nástup na rizikové těhotenství. Porodila předčasně, dítě zemřelo

Novodobí otrokáři stále zneužívají ukrajinské uprchlíky. Jednou z mnoha jejich obětí byla i těhotná žena, která se bála, že jí vyhodí ze zaměstnání. Dál pracovala, nechodila na prohlídky k lékaři a ze stresu nakonec předčasně porodila a přišla o miminko. Na problém se snaží upozornit Diakonie Západ, která denně pomáhá cizincům v podobných situacích.

„Vše zařídíme, pracujte dál.“

Cizinka se statutem dočasné ochrany pracovala ještě letos počátkem roku přes jednu agenturu ve skladu nedaleko Plzně. Když otěhotněla, začala se bát o práci. Běžnou praxí totiž bylo, že těhotné nebo nemocné ženy z práce vyhodili. Gynekologa navštívila až v pátém měsíci těhotenství. Poté se spojila s ukrajinskými koordinátory z agentury. Ti jí slíbili, že vše vyřídí a vzkázali, aby dál pracovala. Poslechla je. Až v sedmém měsíci těhotenství potkala terénního pracovního Diakonie Západ a spolu s ním se spojila s gynekologem. Těhotenství označil za rizikové.

Odborníci z Diakonie Západ na jaře publikovali studii mapující pracovní vykořisťování a nelegální zaměstnávání cizinců v Plzeňském kraji, kterou si objednalo Ministerstvo práce a sociálních věcí. „Uprchlíky z Ukrajiny některé pracovní agentury zneužívají jako novodobé otroky,“ konstatují autoři studie.

„Z agentury ji však sdělili, že není možné jít na mateřskou ani ´rizikové těhotenství´ (nemocenskou), protože na to uprchlíci s dočasnou ochranou nemají nárok a že tedy bude její smlouva ukončena. Žena bohužel v důsledku stresu, nesledovaného těhotenství a dalších komplikací porodila předčasně a dítě zemřelo,“ uvedl Viktor Rumpík, koordinátor ukrajinských aktivit Diakonie Západ. Podle jeho slov je i toto důsledek nekalých praktik v agenturním zaměstnávání. Podobných příběhů, kdy zaměstnavatel nejednal fér, má Diakonie stovky.

Praxe některých zaměstnavatelů se dá podle Diakonie přirovnat k novodobému otrokářství. Třeba zápočtový a evidenční list důchodového pojištění, na které má nárok každý zaměstnanec při ukončení pracovního poměru, pracovníci některých agentur nedostávají. Stejně tak si mohou nechat zdát o proplacení nemocenské nebo dodržení výpovědní lhůty.

Pomoci mají nové programy

Služba Terén, která pod Diakonii Západ spadá, pomáhá denně cizincům v situacích spojených s pobytem a zaměstnáváním v Česku. Pomoci s prevencí pracovního vykořisťování uprchlíků z Ukrajiny má také aktuální projekt “Boj proti pracovnímu vykořisťování: Podpora ukrajinských uprchlíků v Plzeňském kraji“. Cílem je přímá kontaktní práce a odborné sociální poradenství v terénu i v ambulanci. Projekt zaštiťuje International Organization for Migration, mezivládní organizace Spojených národů.   

Nabízíme odborné sociální poradenství i základní konzultaci pracovně právních problémů, a to formou terénních výjezdů do lokalit v celém Plzeňském kraji. Dále nyní realizujeme také projekt Week of Compassion. V rámci něj bude tým pracující s ukrajinskými uprchlíky posílen o pracovníka, který bude vyjíždět do vzdálenějších lokalit Plzeňského kraje, kde je zvýšené riziko manipulativního chování ze strany zástupců pracovních agentur, dominantních osob z řad ukrajinské komunity či naopak v lokalitách zcela odříznutých od informačních kanálů a zejména bez odborné podpory,“ vysvětluje Rumpík. Tento asistent bude cizincům rozdávat informační materiály a poskytne jim možnost podpory v rámci Diakonie Západ ohledně české legislativy, pobytových záležitostí, humanitárních dávek i dalších práv a povinností.

V případě potřeby může tento pracovník také poskytnout přímou podporu v terénu, jako je doprovod na úřad, předání kontaktů na školy, zdravotnická zařízení a podobně. „Cílem totiž je, aby každý cizinec znal rizika hrozící obchodovaným a komerčně zneužívaným osobám a byl dobře informovaný o možných způsobech řešení situace, které však bohužel často selhává na strukturálních i individuálních bariérách,“ dodala Barbora Uldrychová, vedoucí oddělení komunikace Diakonie Západ.

Ohodnoť článek

Foto Pixabay.com

Štítky novodobí otrokáři, zneužívání cizinců, agenturní zaměstnávání, uprchlíci, vykořisťování, Diakonie Západ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Agentura cizince řekla, že nemá nárok na nástup na rizikové těhotenství. Porodila předčasně, dítě zemřelo  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.