Počasí dnes18 °C, zítra20 °C
Úterý 24. září 2024  |  Svátek má Jaromír
Bez reklam

Nebe nad Letkovem ovládli akrobaté s bezmotorovými letouny

V pořadí třetí ročník Radyňského loopingu zavítal na letiště v Letkově, kde se utkali soutěžící z aeroklubů z různých koutů Česka. Soutěž pořádal místní aeroklub společně s Akrobatickou komisí Aeroklubu ČR. Během dvou dnů odlétalo 12 soutěžích dvě povinné a jednu tajnou sestavu, a to ve dvou kategoriích Sportsman a Intermediate.

Podzimní soutěže bývají podle organizátorů ideálním rozjezdem pro začínající soutěžní akrobaty, proto téměř všichni sportsmani létají se "safety" instruktorem a sestavy volí pořadatelé ty jednodušší a méně záludné.

Letkovský aeroklub je mezi sportovními letci velmi uznávaný, však také u něj působí jedni z nejlepších plachtařů. A je to právě tento aeroklub, který vede před všemi kluby v Celostátní plachtařské soutěži.

„Proto je obzvláště potěšující, že i zde došlo k úspěšnému infikování "hluchoněmou" akrobacií včetně nákupu jednomístného akrobatického kluzáku Pilatus B4 PC-11AF. Právě tento kluzák letos poprvé soutěžně vodili v kategorii Intermediate tři místní letci. Ostatní soutěžící obou kategorií létali na osvědčeném dvoumístném ASK-21 Aeroklubu ČR. Závodní kluzáky k soutěžním letům vlekaly dva místní motorové letouny Dynamic,“ popisují organizátoři.

Jako nejlepší akrobaté byli v kategorii Sportsman dekorováni: Tomáš Přenosil za AK Toužim, Jan Turek z téhož aeroklubu a Roman Šlapáček z AK Plasy. V kategorii Intermediate uspěl Václav Jakoubek za AK Liberec, Petr Barták z domácího AK Plzeň Letkov a Václav Polívka z GAC Benešov.

FOTO: Letiště u Plzně si připomnělo první leteckou show v Českém království, konala se před 110 lety

Byla to první letecká show v Českém království! Na louce v Malesicích se 26. května 1910 vznesl do vzduchu francouzský pilot Henri Jullerot na svém létajícím stroji Farman. Ukázka sice trvala pár minut, přesto první letecký den se zájmem sledovalo...

 

Ohodnoť článek

Foto Václav Pihera

Štítky FOTO: Nebe nad Letkovem ovládli letečtí akrobaté s bezmotorovými letouny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nebe nad Letkovem ovládli akrobaté s bezmotorovými letouny  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.