Počasí dnes22 °C, zítra22 °C
Neděle 22. září 2024  |  Svátek má Darina
Bez reklam

Díky rekonstrukci vnitrobloků vznikla nová parkovací místa a přibyla zeleň

Plzeň dokončila úpravy dvou vnitrobloků ve Skvrňanech. Ten v ulici Terezie Brzkové má nové záhony s květinami, keři a dlážděnými cestičkami. Nechybí ani herní prvky pro děti nebo pergola s posezením. Proměnou prošel i prostor v Lábkově ulici, kde vzniklo 128 parkovacích míst. Nově tam je i 13 stromů, hlavně habrů. Celkové náklady za oba projekty vyšly na téměř 48 milionů korun.

„V době, kdy vznikalo sídliště Skvrňany, platily jiné stavební předpisy a počet aut na obyvatele byl o řád nižší. Nyní se tak většina obyvatel vlastnících automobil potýká s problémem parkování. Proto se snažíme upravovat prostory kolem domů komplexně tak, aby lepší organizací parkování bylo možné na dané ploše zaparkovat více vozidel,“ uvedl náměstek primátora města Plzně pro oblast dopravy a životního prostředí Aleš Tolar (STAN).

Nově je tam také 56 stromů, převážně javorů, ale i okrasných třešní, platanů a červeně kvetoucích jírovců. Součástí stavby byla i rekonstrukce vodovodu a kanalizace, přibyly i nové stožáry veřejného osvětlení.

Město se tak při rekonstrukci vnitrobloků zaměřuje právě na parkovací místa. Pozornost ale věnuje i zeleni. Třeba v ulici Terezie Brzkové je místo plochy, kde dřív byly stánky, zatravněné místo se záhony květin. Na kraji upravovaného prostoru jsou v blízkosti posezení nově herní prvky pro děti. Uprostřed zelené plochy je odpočinkové místo s lavičkami pod pergolou.

Vzniklo tam také 78 klasických parkovacích stáních a čtyři stání pro ZTP. „K vnitrobloku Terezie Brzkové mám vřelý vztah, protože zde bydlela moje babička a částečně jsem tam vyrůstal. Vzpomínám si, jak se zde horšila dopravní situace, kdy dvě slepé ulice značně ztěžovaly hledání místa k parkování, proto jsem tento projekt velmi uvítal. Také si pamatuji, kolikrát zde již občané po rozšíření parkovacích míst a zkvalitnění situace volali,“ připomněl starosta centrálního obvodu David Procházka (ANO).

Dvě původně slepé komunikace jsou nyní propojené průjezdné. Podle Procházky jsou Skvrňany specifické tím, že je zde poměrně hodně převýšení vyřešeno slepými ulicemi. Pokud tedy člověk nenajde místo k zaparkování, musí složitě vycouvávat. „Osvědčí-li se model využitý ve vnitrobloku Terezie Brzkové, byl bych rád, aby se podobným způsobem postupně vyřešila i další problematická místa,“ dodal Procházka.

Také ve vnitrobloku Lábkova přibyla parkovací stání. Celkem 121 klasických a sedm pro ZTP. Už loni na podzim tam správci zeleně vysázeli 13 stromů, hlavně habrů. Letos na podzim k nim přibyde ještě deset platanů a jasanů. Z vegetačních a klimatických důvodů totiž probíhá sázení stromů až na podzim, aby mohly nově zasazené stromy dobře zakořenit a neuschly.

Fenomén městských vnitrobloků. Výstava ukazuje, jak se řada z nich proměnila

Jaké funkce může zastávat vnitroblok? A jakou hraje roli pro obyvatele okolních domů? Nejen na tyto otázky odpovídá výstava ve Smetanových sadech. Útvar koncepce a rozvoje města Plzně (ÚKR) také ukazuje, jak se některé vnitrobloky v čase proměnily i...

 

Ohodnoť článek

Foto Radka Žáková

Štítky vnitroblok, rekonstrukce vnitrobloků, Terezie Brzkové, Lábkova ulice, parkovací místa, zeleň ve městě

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Díky rekonstrukci vnitrobloků vznikla nová parkovací místa a přibyla zeleň  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.