Počasí dnes19 °C, zítra19 °C
Středa 25. září 2024  |  Svátek má Zlata
Bez reklam

Přehrada Hracholusky stojí už 60. let, kvůli její stavbě zmizely pod vodou celé vesnice

Před 60 lety skončila stavba vodní nádrže Hracholusky, která se rozkládá na hranici okresů Tachov a Plzeň-sever. Hlavním důvodem jejího vzniku bylo zajištění dostatečného množství vody pro průmysl, hlavně Škodovy závody. Nádrž samozřejmě slouží i jako ochrana před povodněmi. Když ale vznikala, bylo nutné údolí zaplavit a spolu s tím zmizelo v nenávratnu i několik obcí.

Oblíbená rekreační lokalita slaví v letošním roce 60. let. Kvůli budování nádrže museli stavitelé zaplavit údolí řeky Mže. Pod vodou tak skončily třeba Dolany s 23 obytnými domy a dalšími stavbami. Zmizela také osada Těchoděly nebo část obce Butov. V nenávratnu je také 11 mlýnů a dalších vodních staveb, vodní elektrárna, přes čtyři desítky převážně zemědělských usedlostí a dva mosty. Celkový počet odstraněných objektů včetně stodol, kůlen a chalup je 140, píše publicista Radek Pecák v knize Fenomén Hracholusky. Kvůli stavbě se vykácelo 25 tisíc stromů a 35 tisíc metrů čtverečních křovinných porostů. Obyvatelé zaplavených domů našli nové útočiště v sousedních vesnicích. Podle Pecáka lidé ještě několik let do začátku výstavby neměli tušení, že se budou muset vystěhovat.

Pozůstatky zatopených obcí prozkoumávají už přes 20 let potápěči. Jedním z nejzachovalejších míst je takzvaný Krausův dvůr v Těchodělech. Je to místo, kde lze vidět základy sklepení, část seníku i různorodé zemědělské náčiní. Na internetu je mnoho záznamů z ponorů. My sem sdílíme ten loňský od potápěče Ladislava Kábely.

Dnes je na Hracholuskách mnoho chat, kempy, jezdí tam parník a užívají si tam i milovníci vodních sportů. Hracholuská hráz je 270 metrů široká, 27 metrů vysoká a vznikala v letech 1959 až 1964 na řece Mži. Nádrž má objem 32 milionů metrů krychlových, což pomohlo při velkých povodních v roce 2002 se snížením průtoku řeky. Přes přehradu vedou dva mosty, železniční a silniční.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto se svolením Povodí Vltavy

Štítky hracholusky, přehrada Hracholusky, historie, zatopené vesnice, Dolany, Těchoděly, potápěči

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přehrada Hracholusky stojí už 60. let, kvůli její stavbě zmizely pod vodou celé vesnice  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.