Počasí dnes22 °C, zítra21 °C
Sobota 21. září 2024  |  Svátek má Matouš
Bez reklam

Nechte auto doma a svezte se zadarmo MHD, Plzeň se zapojuje do mezinárodního Dne bez aut

Také v letošním roce se Plzeňské městské dopravní podniky (PMDP) zapojují do Evropského týdne mobility. Tato akce vyvrcholí v neděli 22. září, kdy se budou moci lidé v Plzni svézt v MHD zadarmo. Postačí místo jízdenky ukázat řidičák.

„I v letošním roce se PMDP zapojují do Evropského týdne mobility, což je iniciativa Evropské komise na podporu udržitelné mobility a pravidelně se koná třetí týden v září. Vyvrcholením je pak mezinárodní Den bez aut, který připadá na 22. září. V tento den bude v Plzni stačit při případné přepravní kontrole ukázat místo jízdenky řidičský průkaz,“ vysvětluje mluvčí dopravních podníků René Vávro.

Průměrně převeze jeden kloubový trolejbus tolik cestujících jako padesát osobních vozů. Množství znečisťujících látek v přepočtu na cestujícího a kilometr je u MHD nesrovnatelně menší. A stejně je tomu i u hlukové zátěže pro okolí.

„Prostřednictvím mezinárodního Dne bez aut jsme se rozhodli ukázat výhody veřejné dopravy i těm, kteří standardně jezdí autem. Domníváme se totiž, že často lidé volí cestu autem jen ze zvyku. A tak bychom je rádi přesvědčili, ať se zkusí svézt s námi,“ říká generální ředitel PMDP Jiří Ptáček.

Nové autobusové linky by měly usnadnit Plzeňanům z okrajových částí cestování po městě

Dopravu po městě by měly obyvatelům Plzně usnadnit tři plánované změny. Radní schválili nový režim na lince 35 do Dolního Vlkýše a zavedení zkušebního provozu autobusové linky 36 z Bor na sídliště Litice. Taktéž se plánuje zkušební provoz autobusové...

„Má-li být dopravní systém v Plzni udržitelný a město nemá trpět stále větším počtem aut v ulicích, je důležité, aby co nejvíce občanů využívalo veřejnou dopravu. Proto má kampaň Den bez aut smysl. Slibuji si od ní, že přivede lidi, zejména ty, kteří jezdí autem často, k poznání, že cestování veřejnou dopravou pro ně může být mnohdy rychlejší, pohodlnější a také levnější,“ uvedl náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Aleš Tolar (STAN).

Jen za minulý rok přepravily vozy MHD téměř 106 milionu cestujících a ujely více než 15,5 milionu vozokilometrů. PMDP provozují celkem 48 linek s délkou 587 kilometrů a každý pracovní den vyjede téměř 4500 spojů.

„Upřímně si myslím, že v Plzni máme nejmodernější městskou hromadnou dopravu v republice. Každý, kdo jezdí výhradně autem, má nyní možnost si to zdarma ověřit," dodal primátor města Plzně Roman Zarzycký (ANO).

Ohodnoť článek

Foto Se svolením Plzeňské městské dopravní podniky

Štítky Mezinárodní den bez aut, Evropský týden mobility, MHD, dopravní podniky, řidiči, zadarmo MHD, město bez aut

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nechte auto doma a svezte se zadarmo MHD, Plzeň se zapojuje do mezinárodního Dne bez aut  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.