Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Zamilovaný námořník i výhodné investice. Podvodníci obrali důvěřivce o více než pět milionů

Přes pět milionů korun poslali lidé z Plzeňského kraje na konta podvodníků. Drtivá většina z nich myslela, že výhodně investuje. Mezi obětmi je ale i nešťastně zamilovaná žena, která si dopisovala s údajným námořníkem, dokonce si s ním plánovala svatbu. Nakonec jí nápadník připravil o balík peněz.

Policisté neustále opakují, aby lidé nesdělovali nikomu své přístupové údaje do internetového bankovnictví a neposílali peníze těm, které ve skutečnosti nikdy neviděli a neznají je. Za poslední dny ovšem evidují kriminalisté další podvody v online prostředí.

Podvodníci rozesílají výzvy k zaplacení pokuty, před podvodnými SMS varuje i magistrát

Podvodníci stále hledají nové cesty, jak získat přístupové údaje do internetového bankovnictví svých obětí. Jedním z triků jsou SMS zprávy, které se tváří, že přišly z úřadu. Informují například o pokutě a v textu nechybí ani odkaz, kde je možné...

„Jeden z poškozených reagoval na inzerát na internetu nabízející investování do kryptoměny. Následně byl kontaktován údajným pracovníkem investiční burzy, podle instrukcí si založil obchodní účet a komunikoval s bankéřem. Zaplatil vstupní poplatek 250 euro, dále převedl částku 250 tisíc korun na cizí bankovní účet a poté předal osobě vystupující jako kurýr jeden milion korun. Po další komunikaci s bankéřem pojal podezření, že by se mohlo jednat o podvod, a věc oznámil na policii,“ popisuje policejní mluvčí Dagmar Brožová jeden z mnoha případů.

Do kryptoměny investovala také žena, která si kvůli tomu vzala úvěr. Přišla o 450 tisíc korun. Další poslala kvůli investování 800 tisíc korun, jiná 285 tisíc korun. Jiní muži pak přeposlali údajným makléřům 350 tisíc korun, 425 tisíc korun či 500 tisíc korun.

„Další poškozená viděla inzerát, ve kterém známá osobnost radí s investováním. Po otevření odkazu se jí ozvala nějaká žena a za její pomoci investovala částku 250 dolarů a dále téměř 50 tisíc korun. Aby pak mohla vybrat svoji investici, bylo jí doporučeno, aby si stáhla aplikaci, ze které by si pak mohla částky vybírat. Podle doručovaných potvrzení z banky pak zjistila, že se nejedná o příchozí platby, ale o odchozí.  Žena tak přišla o více než 700 tisíc korun,“ říká Brožová k dalšímu případu.

Nesvlékejte se do naha na internetu před lidmi, které neznáte. Jinak můžete přijít o balík peněz

Vydíraní za nahé fotografie a dva různé způsoby podvodného odcizení peněz z účtů majitelů. To jsou tři poslední případy internetové kriminality, kterými se teď zabývají kriminalisté z Tachovska.

K dalšímu podvodu došlo, když žena inzerovala na internetovém portálu k prodeji kozačky za 500 korun. Na její inzerát reagovala neznámá osoba a měla o boty zájem. Pod záminkou zajištění přepravy přišel prodávající ženě e-mail ze systému přepravní společnosti, následně se přihlásila do svého internetového bankovnictví a poté jí z účtu odešlo několik plateb v celkové částce 105 tisíc korun.

Jiné ženě zase napsal muž, který údajně pracoval na lodi na moři. Pod legendou, že mu zablokovali účet a že je bohatý a že potřebuje peníze, aby mohl mít účet odblokovaný, a že za ní přijede a vezme si jí za ženu, přiměl svou oběť k zaslání částky téměř 80 tisíc korun.

„V souvislosti s těmito případy znovu apelujeme na lidi, aby byli obezřetní a chránili svoje finanční prostředky. Vidina snadného a rychlého zbohatnutí či romantického vztahu nahrává podvodníkům, kteří pak dokáží připravit poškozené o jejich mnohdy celoživotní úspory,“ dodává Brožová.

Ohodnoť článek

Foto Denisa Albaniová

Štítky online podvod, kyberkriminalita, kyberpodovod, podvod v online prostředí, kryptoměny, falešný bankéř, falešný námořník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zamilovaný námořník i výhodné investice. Podvodníci obrali důvěřivce o více než pět milionů  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.