Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Sobota 14. září 2024  |  Svátek má Radka
Bez reklam

Podvodníci rozesílají výzvy k zaplacení pokuty, před podvodnými SMS varuje i magistrát

Podvodníci stále hledají nové cesty, jak získat přístupové údaje do internetového bankovnictví svých obětí. Jedním z triků jsou SMS zprávy, které se tváří, že přišly z úřadu. Informují například o pokutě a v textu nechybí ani odkaz, kde je možné sankci uhradit. Tyto podvody evidují také v Plzni a varuje před nimi i magistrát.

V poslední době se lidé opakovaně setkávají s tím, že jim na mobil chodí SMSky předstírající, že je odesílá správní orgán. Jedná se například o údajné dopravní přestupky. Součástí zprávy je pak odkaz na webové stránky, které na oběti apelují, aby vše zaplatili online a ideálně okamžitě.

„Po kliknutí na odkaz, který často nese v názvu slova jako „konto řidiče,“ „bodové konto“ se objeví výzva k uhrazení údajné pokuty a přihlášení do internetového bankovnictví,“ varuje policejní mluvčí Petra Ledabylová. Uživatel, který na trik podvodníků naletí, pak musí autorizovat platbu a tím poskytne podvodníkům své přístupové údaje.

„Zaznamenali jsme i případy, kdy lidé v roztržitosti zaplatili údajnou pokutu za přestupek v dopravě, i když sami nejsou provozovateli vozidla a dokonce ani držiteli řidičského oprávnění. Podvodníci tímto způsobem kontaktovali i invalidního muže upoutaného na lůžko s tím, že měl jet na červenou a musí zaplatit pokutu. Ten si naštěstí vše ověřil přímo u policie a odkaz zaslaný v sms neotevřel,“ zmínila jeden z příkladů.

Falešné pokuty za rychlost

Někdy se v takových zprávách objevuje údajné překročení nejvyšší povolené rychlosti či účast na dopravní nehodě, přičemž se dotyčný nedozví, kde se měl přestupku dopustit. Sdělení obsahuje pouze konkrétní datum. Na základě toho pak řidič, který ví, že se uvedeného dne s vozidlem nacházel třeba právě v Plzni, mnohdy kontaktuje magistrát a ptá se na podrobnosti.  

„Jediné, co pro takového občana můžeme udělat, je doporučit mu, aby odkaz v SMS zprávě neotevíral a pokud tak již učinil, aby na oné webové stránce rozhodně nikam dále nepokračoval, a to zejména ne placením ze svého bankovního účtu. V žádném případě se totiž nejedná o zprávu od našeho správního orgánu, ale o jasný pokus o podvodné jednání, jehož pachatel se snaží občana připravit o jeho peníze,“ uvedl Michal Stočes, vedoucí oddělení přestupků z objektivní odpovědnosti Magistrátu města Plzně. Také zdůraznil, že oddělení neodesílá SMS zprávy s rozhodnutím o pokutě a už vůbec ne výzvy k jejich zaplacení. Ani policie takto nikdy nepostupuje.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky podvody, sms podvody, online podvod, internetové bankovnictví, falešné pokuty

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podvodníci rozesílají výzvy k zaplacení pokuty, před podvodnými SMS varuje i magistrát  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.