Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Na druhém povodňovém stupni je v Plzeňském kraji pouze Klabava na Rokycansku

Na šesti řekách v Plzeňském kraji platí k úternímu ránu povodňové stupně. Na druhém je pouze Klabava v Nové Huti na Rokycansku. Na prvním stupni, tedy stavu bdělosti, je Holoubkovský potok a Klabava v Rokycanech, Otava v Sušici a dále Úslava, Radbuza a Berounka v Plzni a Liblíně. Zatím nikde nedošlo k žádným větším problémům.

„Vliv tlakové níže Boris na počasí u nás slábne. Od včerejšího do dnešního rána na našem území spadlo od 0 do 25 mm, na Šumavě a Novohradských horách až 45 mm srážek. Dnes čekáme ještě zvětšenou oblačnost a jen místy srážky, které během dne budou pozvolna slábnout,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Výstraha na extrémní stupeň nebezpečí záplav platí v Plzeňském kraji pro oblast obcí s rozšířenou působností Plzeň, Rokycany, Přeštice, Klatovy, Horažďovice a Sušice. Nepomuk a Blovice mají vysoký stupeň nebezpečí, zbytek kraje má nízký stupeň nebezpečí nebo běžný stav.

„Už dneska se teploty, zejména v severní polovině území, dostanou přes 20 °C a v následujících dnech se ojediněle mohou přehoupnout i přes letních 25 °C,“ dodali meteorologové.

V souvislosti s počasím nemají hasiči výrazně vysoký počet výjezdů. „Měli jsme přes víkend na 183 výjezdů při nichž jsme monitorovali stavy toků, odstraňovali naplaveniny z koryt a likvidovali popadané stromy. Dobrovolné jednotky připravovaly pytle a protipovodňové zábrany ve svých obcích, uvolňovaly ucpané propustky a likvidovaly padlé stromy,“ shrnul mluvčí krajských hasičů Petr Poncar.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Se svolením Hrádek u Rokycan

Štítky povodně, výstraha, varování před povodněmi, extrémní deště, záplavy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na druhém povodňovém stupni je v Plzeňském kraji pouze Klabava na Rokycansku  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.