Počasí dnes22 °C, zítra20 °C
Středa 18. září 2024  |  Svátek má Kryštof
Bez reklam

Povodňová aktivita je v Plzeňském kraji pouze na Klabavě v Nové Huti

, aktualizováno 15. září 2024, 12:20

Klabava v Nové Huti na Plzeňsku je jediným tokem v Plzeňském kraji, kde podle dopoledních informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) platí povodňová aktivita, konkrétně první stupeň, tedy takzvaný stav bdělosti. Ostatní vodní toky, zejména ty, které odvodňují Šumavu, se v noci na neděli vrátily do normálního stavu. Není ale jistotu, že tomu tak zůstane. Výhledově by totiž mělo pršet i během soboty a nejvíc pak v pondělí na Sušicku.

„Déšť na většině našeho území s proměnlivou intenzitou pokračuje. Na většině území spadlo již přibližně 80 procent z očekávaného celkového množství srážek,“ uvedl ČHMÚ. Podle předpovědních modelů se ale srážky během soboty vrátí na naše území. Během soboty naprší na území Plzeňského kraje 10 až 20 milimetrů srážek, na Šumavě až 40 milimetrů, což může hladiny vodních toků opět zvednout. „Bohužel dnes k večeru a zítra přijde další vlna srážek  Nejhorší situaci očekáváme na Otavě, Úslavě a Klabavě," informoval hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták (Piráti).

Předpokládaný úhrn srážek z modelu ALADIN na pondělí 16.9.2024, zdroj: ČHMÚ

Odborníci pro ale upozorňují, že v Plzeňském kraji bude situace „nejdramatičtější“ během noci na pondělí a během pondělka. To má totiž v Pošumaví intenzivněji pršet, odhady ukazují na 40 až 50 milimetrů srážek za hodinu.  

Nejvíc zatím hrozila velká voda v našem kraji v Sušici a v Rejštejně na Otavě. Sušická radnice byla dokonce připravena na evakuaci obyvatel, nakonec ale nebyla potřeba. Řeka tam v sobotu odpoledne začala klesat a v neděli ráno už byla na normálních hodnotách.

Pomoc nabízí Potravinová banka Plzeň

„Náš kraj naštěstí není ohrožen povodněmi, přesto v jiných krajích je situace velmi vážná a bude třeba jim pomoci. V současné chvíli je nejvíce potřeba balená voda, případné dary převezeme rychle do centrálního skladu a dále do zasažených oblasti. Za případnou pomoc Vám moc děkujeme," informovala Potravinová banka Plzeň.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Se svolením Město Rokycany

Štítky povodně, výstraha, varování před povodněmi, extrémní deště, záplavy, silný vítr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Povodňová aktivita je v Plzeňském kraji pouze na Klabavě v Nové Huti  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.